Igazságügyi szakértő: A tározó túltöltése és kapzsiság okozta a vörösiszap-katasztrófát

2016-03-21 14:12:29
A kapzsiság okozta a kolontári vörösiszap-katasztrófát, ami a tározó túltöltése miatt következett be, nem pedig – mint a bíróság állítja – az altalaj megcsúszása miatt – szögezi le a Legfőbb Ügyészségnek írt szakvéleményében egy földmérnök és igazságügyi szakértő a Magyar Hírlap szerint.

A kolontári gátszakadás pontos oka minden kétséget kizáróan a vörösiszap-tározó túltöltése volt – írja a Legfőbb Ügyészségnek címzett szakértői véleményében Pálos László földmérnök, igazságügyi szakértő a Magyar Hírlap szerint

Mindez azért figyelemre méltó, mert a bírósági ítélet úgy szól: a gátszakadást az altalaj megcsúszása okozta. Pálos viszont leszögezi: a vörösiszap vízáteresztő képessége még a kövér agyagét sem éri el, ebből következően az egyik legtökéletesebb vízzáró anyag. Így a vörösiszap-párnaréteg kizárja az altalaj megcsúszásának lehetőségét.

A túltöltést a kapzsiság idézte elő – vonja le a következtetést a szerző, ami abban nyilvánult meg, hogy a nem veszélyes-hulladék számára készült tárolóban egyidejűleg helyezték el a vörösiszap-hulladékot a felhasználandó és így a termelésbe visszaáramoltatni szándékozott maró lúggal.