„Ne tőlem kérdezze!” – fideszesek az MNB-titkosításról

2016-03-01 09:58:23
Semmit nem tudtak mondani hétfőn az Index által megkérdezett kormánypárti képviselők az MNB alapítványainak titkosításáról, pedig kedden már szavaznak is róla. Szijjártó még nem is hallott a javaslatról.

A KDNP-s Rubovszky György ki is fejtette, hogy miért nem akar nyilatkozni: „Remélem, hogy jogellenes dolog nem megy át a Házon, vagy igazságtalan dolog. De akkor se vagyok hajlandó nyilatkozni, mert 73 éves koromban 45 év ügyvédkedés után tudom, hogy a szóbeszéd az fecsegés, és a törvényszöveg a törvényszöveg.

Pócs János volt egyedül hajlandó érdemben kommentálni a javaslatot: arra hivatkozott, hogy a vállalkozásoknak vannak üzleti titkai, amiket nem szeretnek a versenytársaik orrára kötni. Arra a felvetésre, hogy az MNB-s cégek közpénzzel gazdálkodnak, azt mondta: az, amit az MNB csinál, az mindannyiunk érdeke.

Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint alkotmányellenes a törvény, hiszen már jogerős bírósági ítélet is kimondta, hogy az MNB pénze közpénz. Ha ezt az új törvényre hivatkozva nem adják ki, akkor végrehajtási pert indítanak, végső esetben pedig büntetőfeljelentést is tesznek közérdekű adatok eltitkolása miatt. A szocialisták azt is tervezik, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha elfogadják a törvényt – derült ki Tóth Bertalan szavaiból.

Arról is kérdezték a képviselőket, hogy megérdemli-e Matolcsy, hogy 2,2 millióról 5 millió forintra emelkedjen a fizetése. Völner Pál erre annyit mondott: Simor Andrásnak 8 millió volt. Pócs pedig azzal érvelt: „Matolcsy gazdaságpolitikájának köszönhetően több-ezermilliárd ott maradt a családoknál.