Kamu

2015-12-10 17:00:31

Lakner Dávid
Magyar Nemzet
A megváltozott kampányfinanszírozás és a könnyített jelöltállítás után a közéletet ellepő kamupártokról rögtön látszott, hogy céljuk csak az így megszerezhető kampánypénzek bezsebelése.

„A megváltozott kampányfinanszírozás és a könnyített jelöltállítás után a közéletet ellepő kamupártokról rögtön látszott, hogy tisztességtelen szándékkal jöttek létre, hogy céljuk csak az így megszerezhető kampánypénzek bezsebelése. Vagy a választók megtévesztése, mint az a Bajnai Gordon szervezetével megegyező néven létrehozott Együtt 2014 esetében érezhető volt. Nem véletlen, hogy az európai parlamenti választáson már nem hemzsegtek az ismeretlen formációk, ahogy az sem, hogy azóta szinte egyikről sem hallottunk semmit. Új Dimenzió Párt, Sportos és Egészséges Magyarországért, Új Magyarország Párt – a választás után úgy eltűntek, mintha soha nem is léteztek volna. Persze előtte sem nagyon hallattak magukról. A választó már azért is hálás lehetett, ha legalább eljátszották, hogy pártként működnek: a kapott pénzből plakátokat tesznek ki, ígéretekkel állnak elő. De ezek is komolytalanok voltak: az SMS például az EP-választás előtt váratlanul elkezdett teljes gőzzel a halálbüntetés mellett kardoskodni, egy szerencsétlen sorsú jelölttel az élen. Miközben annál, hogy bejutnak az EP-be, és ott a halálbüntetésért tesznek valamit, még annak is nagyobb volt az esélye, hogy a Kétfarkú Kutya Párt ingyensört vezet be Magyarországon.

Minimális kampánytevékenység, óvodás szinten összerakott honlapok, elérhetetlen telefonszámok, másolt aláírások: a gyanús szervezetek a demokráciából űztek gúnyt indulásukkal. Pedig mindezt sejteni lehetett volna már a szabályok megalkotásakor is: kérdéses, a kormánypártok tényleg az esélyegyenlőség megvalósulását tartották-e fontosnak, vagy úgy érezték, a megtévesztő pártok szaporodása az ellenzéktől vihet el voksokat. Az efféle alakulatokra leadott szavazatok végül érdemben nem befolyásolták a választási eredményt, de a lehetőség mindenesetre megvolt rá. És ebben a tekintetben igazat is adhatunk Seresék fentebbi mondatainak: igen, más pártoknál is voltak gondok, esetükben sem kellene hagyni, hogy a felelősök megússzák a dolgot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.