Bőtös Botond Átlátszó-cikkének címe és tartalma eleve félrevezető

2015-12-05 06:30:29

Tokár Géza
Csak hogy a témánál maradjunk, pár éve például az oknyomozó újságírásról is volt blokk, az Átlátszó meghívásával (cseh és szlovák tekintélyek mellett).

„Vallom, hogy van értelme kicsit tágabb kontextusba rakni alapjaiban rossz és/vagy félrevezető cikkeket, mert akad, aki elolvassa a címen túl is, hogy mi a tartalom.

A cím és a tartalom eleve félrevezető, mert egy ügy van úgy-ahogy kifejtve - a gombaszögi tábor megvételére folyósított 54 millió forintos támogatás -, a többi szervezet pedig csak a margóra van megemlítve. Akkor először ezekről pár mondat: aki volt a gombaszögi táborban, az tudhatja, hogy politikai spektrumra és ideológiára való tekintet nélkül a szervezők egy nagyon-nagyon széles kört fednek le a közéleti, színházi, stb. spektrumon. Az MKP-val és a Fidesszel párhuzamot vonni teljesen félrevezető: szó szerint itt van mindenki. Csak hogy a témánál maradjunk, pár éve például az oknyomozó újságírásról is volt blokk, az átlátszó meghívásával (cseh és szlovák tekintélyek mellett).

Aki volt a táborban, vagy megnézi a kapcsolódó anyagokat, képeket (https://www.gombaszog.sk/, https://www.facebook.com/gomba..., az láthatja azt is, hogy mindennek nagyon gazdag dokumentációja van. És aki volt a táborban és résztvevőként tette mindezt, azt is átlátja, hogy miért is dolgoztak a szervezők hosszú éveken keresztül azon, hogy infrastrukturális fejlesztéseket lehessen végrehajtani: a technikai feltételek, a meleg víz és a zuhany limitációi egyszerűen nem elegendőek a tábor fenntartásához. Ez a (dokumentált) projekt. Erről íródott a cikk első fele, belekeverve a politikát.

Ami a Kerekasztalt illeti, ott meg végképp félresiklik minden annak, aki nem ismeri a szlovákiai magyar közélet kontextusát. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala valóban 2009-től létezik (Orosz Örs egyébként nem volt társalapító, ahogy most sem aktív tag), s fokozatosan lett egyre több tagszervezete, ahogy egy össz-társadalmi platfommá nőtte ki magát, ami százas nagyságrendben tömörít tagszervezeteket. Igen, a stratégiai jelentőségű intézmények is tagszervezeteink, de a Kerekasztal - mint egy nem formális, nem is bejegyzett szervezet - soha semmilyen módon nem vállalt részt a támogatásaik elintézésében vagy menedzselésében. Nem is ez a feladata, hanem az, hogy a helyi magyar közösséget illető közérdekű ügyekben állást foglaljon, vagy szakmai tevékenységet fejtsen ki (erről bővebben itt lehet információkat találni: http://www.kerekasztal.org/). A CÖF-höz sem struktúrájában, sem tevékenységében semmi köze nincs, világnézetében maximum annyi, hogy magyar-magyar szervezetekről beszélünk - pont ugyanennyi köze van a Millához is.

Az egyes, soron kívüli támogatást kapó szervezetek nem azért kapnak tehát támogatást, mert Kerekasztal-tagszervezetek, hanem sokszor évtizedek óta partnerei a magyar államnak (nem az épp aktuális kormánypártnak - ez ugye két különböző dolog). Nagyon konkrét, sokszor hiánypótló tevékenységre kapnak pénzt - a Csemadok egy kulturális szervezet több száz helyi közösséggel, a televíziósok, hogy mit csinálnak, az gondolom mindenkinek egyértelmű, a Fórum Intézet pedig példának okáért egy olyan szervezet, ami egyedüliként végez kisebbségi szakmai-tudományos tevékenységet Szlovákiában. És így tovább. A fenti cikk az egy táborbővítési tételen túl semmi mást nem boncolgat a részleteiben.

Azt, hogy miért lettünk bekeverve egy ilyen írásba, illetve hogy mi a valós mondandó és a logikai szál (azon túl, hogy pénzt kapni = rossz), nem tudom. Minden kérdéssel, felvetéssel kapcsolatban szívesen állunk rendelkezésre továbbra is a nyilvánossg előtt, ahogy eddig is tettük. Pártokon és ideológiákon túl/felül.

Tokár Géza
Kerekasztal-szóvivő”

(Tokár Géza hozzászólása az Átlátszó Több száz millió forintból dübörög a fideszes klientúraépítés Szlovákiában című cikkéhez.)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.