A csehek is megőrültek?

2015-11-27 16:43:42

Veress Jenő
Népszava
Nem veszik észre ott a parlamentben, hogy ellenzéki kampányfogáshoz asszisztálnak? Civil kezdeményezést tárgyalnak, és el is fogadják? Az ember esze megáll!

„Kedden a cseh alsóház elfogadta azt a törvényt, amely kötelezővé teszi, hogy az állami intézmények, az önkormányzatok és az állami vállalatok által kötött szerződéseket egy központi adatbázisban nyilvánosságra hozzák. Ezt a hírt a közpénz-, és korrupciófigyelő K-Monitor tette közzé. A törvény az ötvenezer koronát (kb. 600 ezer forintot) meghaladó szerződésekre vonatkozik, beleértve a kórházakat, iskolákat is. A szerződések teljes szövegét géppel olvasható formában publikálni kell, kiegészítve bizonyos leíró adatokkal. Amennyiben nem történik meg a nyilvánosságra hozatal legkésőbb egy évvel a szerződéskötést követően, a szerződés érvényét veszíti.

Extra különlegesség, hogy a törvényt a Rekonstrukce Statu (az Állam Újjáépítése) nevű civil mozgalom hatására tárgyalta és fogadt el a cseh parlament.

Ezek a csehek tényleg megőrültek? Nem veszik észre ott a parlamentben, hogy ellenzéki kampányfogáshoz asszisztálnak? Civil kezdeményezést tárgyalnak, és el is fogadják? Az ember esze megáll!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.