1%

Százmilliárdokkal szállna be a migránskrízis rendezésébe a magyar kormány

2015-09-21 12:04:57
Éves költségvetése egy százalékát is felajánlaná Magyarország a menekültválság kezelésére, amennyiben a többi tagállam is csatlakozik a kezdeményezéshez, tudta meg a Népszabadság a miniszterelnökhöz közeli forrásoktól.

A Népszabadság értesülése szerint szűk körben említést tett már arról a miniszterelnök, hogy Magyarország a költségvetésének egy százalékát kitevő összeggel be tudna szállni a menekültválság európai szintű rendezésébe, amennyiben saját büdzséje terhére a többi tagállam is beszáll. Orbán javaslatának alapelve az, hogy ott kezeljék a problémát, ahol az keletkezett. „Óriási összegről lenne szó. Amennyiben a lehetséges felajánlás a kiadások egy százalékát jelenti, úgy 163 milliárd forintról beszélhetünk, a költségvetési főösszeggel számolva már 330 milliárdról” — közölte a Népszabadsággal egy informátor.

A lap megpróbált utánajárni, milyen álláspontot képvisel majd Orbán Viktor a menekültválságról rendezendő eheti EU-s csúcson. A Népszabadság információi szerint a magyar álláspont David Cameron brit kormányfőéhez hasonlít, a kontrollált menekültbefogadási mechanizmust képviseli.