Bocs, Eszter, de nem

2015-09-07 15:07:12

Írta: Stumpf András
Figyelj, durva lesz, amit írok, de leírom: a Keleti pályaudvar nem menekülttábor. Sőt, egy percig sem volt az. Huhh, kimondtam. Nyílt válasz Babarczy Eszternek.

Kedves Eszter!

Elnézést, hogy későn válaszolok leveledre, de válaszolok, ha már név szerint is megszólítottál. Kezdjük a lényeggel: nem tudok eleget tenni a kérésednek. Nem csak azért, mert kötve hiszem, hogy – amint sugallod – a fideszesek vagy netán maga a kormány éppen az én intő szavamra vár, hogy végre kijelöljem számára a helyes irányt. Azért sem tudok eleget tenni a kérésednek, hogy ugyanis szólítsam fel az államot az állami feladatok ellátására vagy legalább az önkéntes migránssegítő civilek segítésére, mert egyáltalán nem akarom, hogy az állam segítse az aranyos migránssegítő civileket, Eszter.

Jössz itt emberiességgel meg természetjoggal, Eszter, azzal, hogy a magyar állam így meg úgy nem látja el kötelességét a menekültek felé. Azaz súlyosan félreérted a helyzetet. A magyar állam ugyanis ellátta az EU-jogban rögzített feladatát. A menekülttáborok léteznek. Újak is nyílnak. Azokban van élelem, víz, van fűtött fekhely. Eszter, figyelj, durva lesz, amit írok, de leírom: a Keleti pályaudvar nem menekülttábor. Sőt, egy percig sem volt az.

Huhh, kimondtam.

Tehát: konkrétan semmi, de semmi keresnivalójuk nem volt ott a migránsoknak, leszámítva egy-két órát, ami az átszálláshoz kell. Akik a hétvégéig tíz héten át ott parkoltak, azoknak tehát nem ott lett volna a helyük. El kellett volna menniük Debrecenbe, vagy a számukra kijelölt táborba. Nem mentek. Nem akartak oda menni. (Ellenben Szegedről Budapestre taxival sorban jöttek. Olyat is láttam, amikor 150 euróért Győrbe kérte a fuvart a szír apa és fia - a Ferenciek terén. A gond az volt, hogy egy nagy köteg 500 eurós volt a középkorú apánál, a taxis meg nem tudott visszaadni 350 eurót, úgyhogy a téren kellett kérdezgetni az magyarokat, fel tudnak-e váltani egy 500-ast. A könnyem kicsordult.) Ha az elég bugyután civileknek hívott kis közösségek és magánemberek segítenek a rászorulókon (mert azért vannak ilyenek is), az persze szép. Emberi, kedves. Ahogy írod, mindenféle oldali emberek és szervezetek, krisnások, marxisták és katolikusok is segítettek ezzel-azzal. Csudajó.

Csak ott tévedsz, hogy állami feladatot láttak el. Nem. Segítettek (többen a Mandiner munkatársai közül is), mert jó arcok. Ennyi. A világon mindenhol a civilek, a máltaiak, a Vöröskereszt feladata a segítség - a Keletinél is pont ez történt. Nagy tragédiák esetén aztán Bob Geldofok szoktak még Live Aidet szervezni, Michael Jacksonok pedig megírják a víárdövörldöt. Nem valamely amerikai állam énekelte el azt sem, hanem a széplelkű civil sztárok. Ja, meg a vén Bono is ilyenkor szokott megfellebbezhetetlen hanghordozással általánosító hülyeségeket beszélni arról, hogyan is kellene beszélni az akármiről. (Hopp, szerencsére ez már meg is történt. Éljen!)

De nézzük, mi a magyar állami feladat akkor, amikor ezrek lépik át naponta a határunkat? Először is az, hogy elintézze: ne tehessék. Ha valamit szemére vetek a kormánynak, az annyi, hogy nincs kész a kerítés és képtelen megoldani, hogy senki, azaz senki ne jöjjön át a határon, aki nem a hivatalos átkelőknél próbálkozik. (Tudod, Eszter, tőlünk délre Szerbia van. Nem Szíria. Hangzásra hasonlít, mégsem ugyanaz. Előbbiben nem dúl háború.)

Aki mégis itt van már, azzal van dolga az államnak, igen. Az márpedig, hogy odavigye, ahol a menekülttábor van, ahol aztán a menekültkérelem elbírálása elkezdődhet. Arra a helyre tehát, amelyet kijelölt az állam. Ha önszántukból nem akarnak odamenni - nos, erre tartjuk az erőszakszervezeteket. Ha van, amit még felrovok a kormánynak, az éppen ez. A töketlenség. 

Hogy a Fidesznek volt-e belpolitikai célja ezzel, nem tudom. Bőven lehet, hogy volt. Mégis, miért kellett vonatoztatni a népeket ahelyett, hogy amint a szerb határon megérkeznek, buszba kerültek volna és rögtön átvitték volna őket a megfelelő táborba? Hadd lássák csak a fővárosiak is, milyen valós probléma is az agyatlan baloldal által néhány hete még álproblémának nevezett menekülthullám? A választ csak Habony és Finkelstein urak tudnák megadni. Ők meg nem fogják. 

Ami megdöbbent, Eszter, hogy a magyar állam kötelességeiről beszélsz, miközben mi elkezdtük regisztrálni, aki hozzánk bejött. Ugyanezt a görögök nem tették meg. (Éppen ezért én még jogilag is vitatom, hogy bármiféle regisztrációs kötelezettségünk lenne. A szabály úgy szól, hogy ahol először beléptek, ott kell őket regisztrálni. Márpedig a görögökhöz beléptek. A kötelezettség a jelenlegi rossz, elavult rendszer szerint az övék. Márpedig egyszerre nem lehet az övék is meg a mienk is – ezt talán nem nehéz belátni. Nincs olyan, hogy két első.) Ha tehát a görögök tesznek a feladatukra, miért éppen Magyarország minősüljön első belépésnek? Miért nem mondjuk Ausztria minősül annak? Vagy Németország, ahová amúgy is tart a migránsok többsége? 

Mert ez itt a lényeg, Eszter. Az ellentét éppen hogy nem a magyar állam és a migránsok között feszül. E kettőnek egyeznek az érdekei. A magyar állam tömegesen nem tud és nem akar letelepíteni migránsokat (joga van hozzá és helyeslem is, hogy nem akar), a migránsok meg nem akarnak Magyarországon élni. (Nem, nem akarják elvenni a magyarok munkáját – nyilvánvaló baromság volt a habonyi hergelés. Vicces is, ahogy Orbán Viktor belebonyolódik, mint ma, amikor kiderült, hogy szerinte pont a bevándorlók nem bevándorlók (???), s most valamiért nem volt gond, hogy elveszik a munkát.) 

Ami miatt ellentét feszül a migránsok és a magyar állam között, az tehát nem más, minthogy a magyar állam saját kötelességeként ismeri el és betartja Dublin III-mat. Ha betartjuk, azzal szükségképpen olyat teszünk, amit a migránsok nem szeretnének. Ha nem tartjuk be, akkor nem vagyunk européerek és velünk van tele a világsajtó megint. Egyébként ha betartjuk, ugyanez a végeredmény.

Dublin III-mat csak a szírek Babba Máriájának (alias Angela Merkel) van joga felfüggeszteni egy-két bugyuta nyilatkozattal. Természetesen az emberiesség nevében. Aztán vissza is állíthatja Dublin III-mat egy másik nyilatkozattal. Ő akkor is olyan emberséges. Werner Faymann osztrák kancellár dettó. Annyira emberségesek, hogy a nagy emberségességük láttán eszembe is jutott, mi lenne most a teendő.

1. Építeni egy vagy több hatalmas, kellemes menekülttábort a magyar-osztrák zöld határra. Sürgősen.

2. A szerb határon elkapottakat (ha már képtelenek a határ túloldalán tartani őket) nagyon emberséges, tolmácsos, légkondis, zuhanyzós és kellemes menüvel ellátott busszal azonnal a magyar-osztrák határra szállítani.

3. Ott haladéktalanul megkezdeni a menekültkérelmek elbírálását. 

A tábor természetesen legyen nyitott, hiszen embertelen lenne embereket bezárva tartani, ugyebár. S hogy fél nap után mennének gyalog Ausztria felé? Hogy nem várnák meg az eljárás végét, de talán elejét sem? Azt ugye nem várja tőlünk senki, hogy fegyverrel tartsuk őket ott? Emberi jogok! Ugye. Aztán fogadja őket Werner Faymann olyan emberségesen, ahogy csak tudja.

Szóval, Eszter, nem tehetek eleget a kérésednek. Én nem is kérek tőled semmit. Azért néhányat kérdezek. Örömmel láttam, hogy a 42 magyar értelmiségi által aláírt, Mama Merkelnek írott levél aláírói közt nincs ott a neved, meg Esterházyé és Nádasé sincs. Ez jó hír. Hogyan lehet mégis, hogy ebben a helyzetben a magyar államot próbálod ütni ahelyett, hogy kilépve a provincializmusból, egy kizárólag világ-, de legalábbis európai szinten értelmezhető problémát látnál és mutatnál meg? Miféle zsigeri ösztön az, amely Mong Attilában is ott munkál, aki hatásvadász képekkel kampányol a saját országát az osztrákokéval szembeállítva? Az emberséges osztrákokéval. Ahol a szabad ég alatt aludtak a migránsok a minap. (Pedig sógoréknál tudtommal rengeteg, évekre, akár évtizedekre való tartózkodásra is alkalmas pince akad. Ja, bocs, tudom, azok már foglaltak.)

Tantiéknál meg, aki már nem is tanti, hanem mami, szóval ott meg rájuk gyújtják a tábort a menekültekre. A rendőrség elviszi őket, 64 százalékukat meg kitoloncolják. (Lásd még: „Hush now, baby, baby, don't you cry / Mama's gonna make all of your nightmares come true”) Ja, és ott sem bírnak a menekülthullámmal: a müncheni rendőrség épp Twitteren közölte, hogy „sürgősen” további önkéntesekre van szükség a főpályaudvaron. 

Nézzenek oda, ott is önkéntesek végzik a munkát! Ott nem állami feladat ez, Eszter? Amikor a legkevésbé Magyarország mondott csődöt, amikor az EU mond csődöt éppen, élén a németekkel, hogyan létezhet, hogy ilyen méltánytalan vagy a magyar állammal szemben? Amikor a volt amerikai nagykövet, a mi jó öreg Elenink fullba nyomja a kretént, amikor a Guardianben már megint ekkora baromságok jelennek meg,amikor a CNN leforgatja a Szent Gyurcsány küzdelme Patás Orbán ellen című kisfilmet, nem lehet, hogy a magyarállam-bashing éppen nem áll annyira jól még egy magyar liberálisnak sem? Főleg azért nem, egyébként, mert, mint fentebb vázolni igyekeztem: nagyrészt alaptalan.

Hogyan létezhet aztán, hogy bárki kötelező kvótáról hablatyol még mindig, mint közös, európai megoldásról, miközben ha más nem, hát a nagy szír-magyar autópálya-gyaloggalopp megmutatta: tök mindegy hogy osztják el őket, oda fognak menni, ahova menni akarnak és kész. Azt sem értem, Eszter, miért jó neked, ha a szélsőjobb átveszi a vezetést Európa-szerte. Miért ez egy magyar liberális álma? Ha netán mégsem az, akkor szerintem hagyjuk a víárdövörldöt és teljesen nyugodtan támogasd a határzárat te is. 

Köszönettel, szeretettel és üdvözlettel:

András