A magyar-román futballmúlt számokban

2015-09-04 19:00:46

Ballai Attila
Magyar Idők
A magyar-román futball rendhagyó múltjáról a számok is sokat elárulnak. A két csapat az elmúlt évszázadban mindössze huszonnégyszer csapott össze. A román csapat évtizedeken át képtelen volt megverni a magyarokat, ezt követően azonban nehéz idők következtek csapatunk életében, 1981 óta nem sikerült legyőznünk a románokat.

„A magyar-román futball közös múltja igencsak viharosnak mondható: a Magyar Idők összefoglalta az eddigi mérkőzések történetét. A közös múltról már a meccsek száma is sokat elárul. Az elmúlt évszázadban a magyarok huszonnégyszer csaptak össze a románokkal, míg az osztrákokkal százharminchatszor. 1958-as bukaresti találkozó után Románia és Magyarország barátságos mérkőzést csak 2004-ben, 46 év szünet után játszott egymással. A magyaroknak utoljára 1981-ben sikerült legyőznie Romániát.

Veretlen sorozat

A nevezetes 1958-as összecsapást százezer néző szurkolta végig. A felfokozott hangulatú meccsen több sérülés is történt, de a magyarok végül kiharcolták a 2-1-es győzelmet. Ezt követően csak 1972-ben az Eb előselejtezőjén, Belgrádban csapott össze a két csapat. A magyarok megint vérrel, verejtékkel küzdötték ki a 2-1-es továbbjutást érő eredményt. 1981-ben a világbajnoki szereplés volt a cél, mikor a két csapat újra találkozott. A légkör ismét félelmetes volt. A rendszerváltás után 1998-ban szabadrúgással a 83. percben sikerült megmenteni a veretlen sorozatot.

Nehéz idők 

Ezt követően nehéz idők következtek. A magyaroknak 1981 után nem sikerült többé legyőznie a román csapatot. Így jött el a nevezetes, 2013 márciusában tartott zárt kapus mérkőzés, ahol szintén döntetlent játszottunk, majd a visszavágó és a 0-3-as szomorú eredmény. Az utolsó meccset a románok ellen tavaly októberben játszottuk Bukarestben 1-1-es végeredménnyel. Ha vasárnap sikerülne megverni az ellenfelet, véget érne az 1981 óta tartó szomorú korszak, történelmet írhatnak a magyar fiúk.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.