Cameron: Nagy-Britannia nem lesz a migránsok menedéke

2015-07-30 22:55:43
Nagy-Britannia nem lesz a migránsok menedéke, az illegális migránsokat pedig eltávolítják – mondta David Cameron brit miniszterelnök annak kapcsán, hogy migránsok ezrei próbálnak minden lehetséges módon átkelni Franciaországból Nagy-Britanniába Calais-nál. Eközben épül a britek által biztosított új kerítés is a Csatorna-alagút francia oldalán.

A régebb óta tartó calais-i menekültválság új szintet ért el a héten, amikor már több ezren próbálkoztak kamionokra felmászva vagy a kerítést áthágva bejutni a Franciaországot és Nagy-Britanniát a La Manche csatorna alatt összekötő alagútba. 

A Vietnamban tartózkodó David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön a menekültválság kapcsán úgy nyilatkozott: Nagy-Britannia nem lesz a migránsok menedéke, az illegális migránsokat pedig eltávolítják. Hozzátette: „Minden lehetségest megteszünk majd, hogy a határaink biztosítva legyenek”. Cameron szerint próbára tevő a migrációs helyzet, mivel „emberrajok jönnek keresztül a Földközi-tengeren egy jobb élet reményében”.

Calais-ban és a Csatorna-alagútnál eközben épül a brit kormány által biztosított új kerítés, hogy megállítsák a migránsokat.

Az MNO arra emlékeztet: a Csatorna-alagutat működtető Eurotunnel szerint január óta 37 ezer bevándorlót tartóztattak fel az alagútnál. A vállalat 10 millió eurós kártérítést követel a francia és brit kormánytól.