Lámpást adott-e az Úr az értelmiség kezébe?

2015-06-22 08:58:35
Mi az értelmiség, hogyan él, feladata-e az útmutatás? Fiatalok vallomásait, önértelmezését gyűjti egybe egy friss kötet.

Mi az értelmiségi lét jelentése ma? Mi a diplomások feladata és kötelessége? Mit tud egy tanult ember a közösség javaihoz, a nemzet jövőjéhez hozzátenni? – teszi fel a kérdéseket az a minap megjelent tanulmánykötet, amelyet Pogrányi Lovas Miklós, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusz hallgatója szerkesztett, s amelyben történészek, filozófusok, politológusok, szociológusok; újságírók, oktatók és bölcsész egyetemisták rövid esszéi olvashatóak az értelmiség lét jelenéről és jövőjéről. A szerzők személyében csupán egy közös momentum található: mindannyian negyven éven aluliak. Lovas Miklóssal a PolgárPortál beszélgetett.

A kötetet, melynek címe Lámpást adott-e az Úr a kezünkbe?, kedden mutatta be a szerkesztő és Nagy Ervin filozófus.

A kiadvány közvetlen előképének tekinthető az ifj. Fasang Árpád által 1997-ben publikált tanulmánykötet, amelyben többek közt Andrásfalvy Bertalan, Bíró Zoltán, Csoóri Sándor, Gál Ferenc, Glatz Ferenc, Jeszenszky Géza, Kelemen András, Maróth Miklós, Martonyi János, Mádl Ferenc, Nemeskürthy István, Pokol Béla, Schmidt Mária és Szűrös Mátyás igyekeztek megválaszolni ugyanezeket a kérdéseket.