Jövőnk a múlt

2015-06-18 16:34:13

Miklósi László
hvg.hu
Persze a menekültügy valódi problémák tömegét veti fel. Ennek megoldása nem lehetséges egy-egy ország külön intézkedéseivel, ehhez európai összefogás, közös döntések alapján hozott megoldás szükséges.

A rendszerváltáskor naponta hihetetlen dolgok történtek velünk. Álmunkban sem mertük gondolni, hogy amit kimondunk, egy-két hónap alatt valóság lesz. A korábbinál merészebb gondolataink is valóra váltak. Egy lelkes fiatalember (későbbi többszörös miniszterelnök) a szovjet csapatok kivonását követelte Nagy Imre temetésén. Egy reform kommunista külügyminiszter (későbbi miniszterelnök) átvágta a vasfüggönyt. Széthullott a diktatúra, s ez sokunkat eufóriával töltött el. Akkor is, ha számos új gondunk keletkezett.

Most is naponta hihetetlen dolgok történnek velünk. Álmainkban sem gondoltuk, amit néhány hét után kimondunk, egy-két hónap alatt valósággá válik. S a korábbinál is elképesztőbb gondolataink is valóra váltak. Megszüntették a rendszerváltás után kialakított fékeken és egyensúlyokon alapuló rendszert. Ezt sokan elkeseredve látjuk.

A vasfüggöny lebontása jelkép volt. A régi képeket, filmeket látva a pártállam széthullásának, a rendszerváltásnak, az európai közösség felé haladó országnak a képe villan fel emlékezetünkben. Az újjáépítése is jelkép. Egy bezárkózó, extrém, külön úton járó országé.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.