Megszólaltak a pártok a plakátrongálás kapcsán

2015-06-07 15:53:28
A DK Polt Pétertől várja, hogy hivatalból lépjen a plakátok ellen. A Fidesz agressziónak nevezete a rongálásokat, frakciója pedig feljelentést tesz Szigetváriék ellen, és a hídfoglaláshoz hasonlítja az akciót. A Jobbik szerint mindenki túlzásba esett, különösen a rendőrség, amely állítólag még DNS-mintát is vett az egyik elkövetőtől. A 444 közreadott egy rendőrségi jegyzőkönyvet.

A Demokratikus Koalíció – azon túl, hogy szégyenletesnek tartja a kormány nyílt idegenellenességét – Polt Péterhez fordul a plakátkampány miatt. A DK szerint nem a plakátok lefestésének vagy letépésének, hanem azok kihelyezésének a jogszerűségét kell megvizsgálni. A DK felszólítja Polt Pétert, hogy hivatalból indítson eljárást a kormány uszító óriásplakátjai miatt!” – írja közleményében Varju László, a párt alelnöke. 

A Fidesz Sajtóiroda közleménye így szól: „Elutasítjuk a baloldal agresszióját és felszólítjuk őket, hogy fejezzék be az erőszakos akcióikat! Hagyják abba a nemzeti konzultáció plakátjainak rongálására való felbujtást, és még ha nem is értenek egyet a konzultáció céljával, azt törvényes eszközökkel fejezzék ki!

Később a Fidesz-frakció is reagált, így: „A baloldal ott folytatja, ahol abbahagyta. A sorozatos híd- és közintézmény-foglalások, a törvénytelen útlezárások után most újra erőszakos eszközökhöz folyamodnak, hogy hallassák hangjukat. Szigetvári Viktor és az Együtt felbujtására baloldali pártaktivisták az éjszaka folyamán plakátokat rongáltak meg. Megdöbbentő, hogy a baloldal a magyar családokkal szemben a bevándorlók oldalára állt, és az ő érdekeiket fontosabbnak tartja, mint honfitársainkét. Elfogadhatatlan, hogy azok, akik folyamatosan a jogállamra hivatkoznak, most bűncselekményre bujtanak fel és bűncselekményt hajtanak végre. Ezért a Fidesz még a mai nap folyamán feljelentést tesz Szigetvári Viktor és bűntársai ellen.”

A Jobbik szerint a kormány és a baloldal is túlzásba esett a bevándorlásról szóló óriásplakátok ügyében, előbbi azzal, hogy „rendőröket delegált” a plakátokhoz, míg utóbbi a rongálásra buzdító reakciójával. Ezt Farkas Gergely, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője mondta vasárnap Budapesten, más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

A jobbikos képviselő elmondta, a kormány a „belföldi közvélemény manipulációjára, propagandára” használja a plakátokat. Farkas Gergely közölte, úgy tudja, a rendőrség egy esetben DNS-mintát is vett a plakátrongáló személyének kiderítésére, ami – szerinte – aránytalan lépés, helyette a közbiztonság javítására kellene hasonló mértékű erőforrásokat mozgósítani.

Emellett kiemelte: a Jobbik korábban többször szenvedett kárt plakátrongálás miatt, ezért, miként akkor, most is elfogadhatatlannak tartja az ilyen cselekedetet. A jobbikos képviselő emlékeztetett arra, hogy pártja elsősorban a határőrség visszaállításával szorítaná vissza a bevándorlást.

Mint azt korábban megírtuk, vasárnap hajnalban a rendőrség előállította az Együtt ifjúsági szervezetének hat aktivistáját, akik a kormány bevándorlással kapcsolatos óriásplakátjait rongálták. Szigetvári Viktor jogi segítségükről biztosította az előállítottakat, és az akció folytatására biztatott. 

Az Index arról írt, hogy a rendőrség figyeltette a plakátokat. A 444 megszerezte az ügyben eljáró Kiemelt Ügyek Főosztályán készült jegyzőkönyvet, mely szerint az egyenruhásoknak oly módon kellett figyelniük a Gundel étteremnél lévő plakátot, hogy „rendőri mivoltuk rejtve maradjon”.

Az MSZP felháborítónak tartja, hogy Magyarország rendőrsége az adófizető polgárok védelme helyett a kormányzat idegengyűlölő plakátjait figyeli. Orbán Viktornak hétfőn a Parlamentben felelnie kell arra, hogy a Belügyminisztérium hányas számú ügyosztálya foglalkozik a politikai véleménynyilvánítás operatív megfigyelésével, valóban elrendeltek-e méregdrága DNS-vizsgálatot a rongálók azonosítására, és ki adott utasítást arra, hogy a rendőrség állományát a kormányzati gyűlöletkampány védelmére használják?” – szól Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnökének közleménye.