Potápi: A kisebbségek helyzete nem az egyes országok belügye

2015-05-19 12:38:52
A legnagyobb probléma, amivel küzd a kisebbségek európai érdekérvényesítését szolgáló Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, az ukrán helyzet – mondta egy budapesti konferencián a szervezet elnöke, Hans Heinrich Hansen. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hozzátette: támogatják a kezdeményezést, amely a kisebbségek erőteljesebb EU-s védelmét szorgalmazza.

A kisebbségek helyzete nem az egyes országok belügye – jelentette ki a nemzetpolitikai államtitkár  az Európai kisebbségvédelem kihívásai címmel kedden rendezett nemzetközi konferencián, Budapesten.

 
Potápi Árpád János a Magyarság Házában az Európai Nemzetiségek Föderatív Unió (FUEN) részvételével tartott rendezvényen kiemelte: a magyar kormányzat a kisebbségi jogérvényesítés fontos szereplőjeként tekint a szervezetre. 
 
Felidézte, hogy néhány napja ért véget a FUEN 60. kongresszusa, Magyarország pedig külön üdvözli az ülés határozatát, amelyben az Európai Unióban működő kulturális és területi autonómiák legjobb gyakorlatainak alkalmazását, a régiók történelmi, kulturális, nyelvi, vallási és hagyományos értékeinek figyelembe vételét kéri Romániától és Szlovákiától. 
 
Kitért arra, hogy a FUEN tevékenységének egyik kiemelkedően fontos eleme a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés, amellyel azt kívánja elérni, hogy az Európai Unió fogadjon el a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét növelő és az unió kulturális és nyelvi sokféleségét erősítő jogi aktusokat. Magyarország támogatja a kezdeményezést és minden tőle telhető segítséget megad annak sikerre juttatása érdekében - jelezte, hozzátéve: bíznak benne, hogy az Európai Bizottság is belátja, hogy a nyelvi és kulturális sokszínűségnek a nemzeti kisebbségek is elengedhetetlen részei, még akkor is, ha több tagállam (például Románia és Szlovákia) nem feltétlenül ért egyet ezzel.
 
Hozzátette: a magyar érdekek képviselete szempontjából rendkívül fontos, hogy több magyar tagja is van az ernyőszervezetnek, alelnöke például az RMDSZ soraiból került ki. Az aktív tagság lehetővé teszi, hogy a közösségek nemzetközi téren is rámutathassanak egy-egy országban fennálló visszás helyzetre, különösen pedig annak megerősítésére szolgál, hogy a kisebbségek helyzete nem az ország belügye – jegyezte meg Potápi Árpád János.
 
Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke elmondta, hogy vannak olyan kisebbségek, amelyek jobb helyzetben vannak, de vannak olyanok is, akiket egyáltalán nem vesznek figyelembe Európában. Negyvenmillió ember él kisebbségben az unióban, azaz minden hetedik polgár. Hansen szerint nagyon hamar eltűnhet az a kisebbség, amelynek nincsenek meg az oktatási intézményei.
 
A legnagyobb probléma, amivel küzdenek, az ukrán helyzet – jelezte, hozzátéve: az a tapasztalatuk, hogy a kisebbségi problémák a nemzetállam gondolatával függnek össze. 
 
Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője köszöntőjében központi kérdésnek nevezte a kisebbségvédelmet, amelynek a FUEN fontos szervezete. Hozzátette: a FUEN 32 országból mintegy 90 tagszervezettel a legnagyobb ernyőszervezete az őshonos kisebbségeknek.