Átlátszó Oktatás: Így finanszírozza a Fidesz az Alapjogokért Központot

2015-05-07 14:11:54
Az Átlátszó Oktatás cikke szerint az MTI-ben is gyakran megjelenő Alapjogokért Központot egy cégen keresztül a Fidesz pártalapítványa támogatja. Az Alapjogokért Központ kormánypártokhoz köthető tagjai gyakran jelentkeznek a sajtóban a kormány álláspontját támogató cikkekkel.

A Fidesz finanszírozza pártalapítványán keresztül az Alapjogokért Központ működését – derül ki az Átlátszó Oktatás cikkéből. A sajtóban kormányt támogató elemzésekkel jelentkező Alapjogokért Központ korábban nem sokat árult el arról, hogy kik finanszírozzák a működését. Korábban azt mondták, hogy „támogatásokból” működnek, s az érdeklődőt a partnereik listájához irányították. Itt megtalálhatjuk a Századvég Alapítványt és a Polgári Magyarországért Alapítványt is. Előbbi az előző ciklusban milliárdos állami megbízásokhoz jutott hozzá, az utóbbi pedig a Fidesz pártalapítványa.

Az Átlátszó Oktatás kérdésére korábban azt mondták, hogy a szervezet csupán egy „jogászokból álló munkaközösség”. Az Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós 2013 júniusában bejegyezte a Jogállam és Igazság nevű Kft.-t, amelyet a Polgári Magyarországért Alapítvány 2013-ban 31,6 millió, 2014-ben pedig több mint 49 millió forinttal támogatott. A cég közérdekű adatokkal megszerzett beszámolói szerint. Ezeket az összegeket a cég az Alapjogokért Központ működtetésére fordította.