Észak-koreai nagykövet: Bevethető atomrakétáink vannak

2015-03-20 19:58:49
Észak-Korea londoni nagykövete szerint elég egy szikra és nukleáris háború robbanhat ki a Koreai-félszigeten, mivel Észak-Korea bármelyik pillanatban képes nukleáris töltetű rakéta elindítására.

Észak-Korea londoni nagykövete szerint hazájának nukleáris töltetekkel felszerelhető, „bármelyik pillanatban” bevethető rakétái vannak. Hjun Hak-bong a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: Észak-Korea „készen áll”, és „elég egy szikra” a Koreai-félszigeten a nukleáris háború kirobbantásához. „Ezek nem üres szavak, komolyan gondoljuk, amit mondunk (...) Már nem az Egyesült Államok monopóliuma a nukleáris csapásmérés” – mondja az interjúban az észak-koreai diplomata.

A Sky News tudósítójának kérdésére, miszerint mindez azt jelenti-e, hogy Észak-Korea most már képes nukleáris töltettel felszerelt rakéta indítására, a nagykövet azt felelte, hogy „igen, bármelyik pillanatban”. Hozzátette ugyanakkor, hogy Észak-Korea megtorlásként alkalmazna atomfegyvert, abban az esetben, ha az Egyesült Államok részéről csapás érné. Észak-Korea „készen áll a hagyományos háborúra és a nukleáris háborúra is” – hangsúlyozta a tört angolsággal beszélő nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy az észak-koreai vezetés kész lenne-e „elsőként megnyomni a gombot”, Hjun Hak-bong kitérően azt mondta, hogy hazája békeszerető ország, és nem akar háborút, de nem is fél a háborútól.

A Sky News védelmi szaktudósítója, aki az interjút készítette, kommentárjában hangsúlyozta: az eddig is jórészt tényként elfogadott vélekedés volt, hogy Észak-Koreának vannak nukleáris töltetei, de „egész más kérdés”, hogy ezeket rakétákkal célba is tudja-e juttatni. A nagykövet állításaiból az következik, hogy Észak-Korea már erre is képes - hangzott el a műsorban. 

Amikor a brit hírtelevízió riportere szembesítette a nagykövetet észak-koreai menekültek beszámolóival, amelyek brutális kínzásokról szólnak, a képviselet vezetője „kitalált sztoriknak” nevezte e beszámolókat, az Észak-Koreából külföldre menekülőket pedig „állatnál is rosszabb emberi mocsoknak” minősítette.