Simicska azt hiszi, annyi esze van, mint amennyi pénze

2015-03-19 11:48:53

Kövér László
Heti Válasz
Nincs belháború a jobboldalon: a miniszterelnököt célzó teljesen abszurd ügynökvádjával Simicska Lajos ezen a politikai közösségen kívül került. Interjú.

Ön szerint miért bomlott meg Orbán Viktor és Simicska Lajos szövetsége?

A pénz és a hatalom komoly kihívás minden személyiség számára. Nem egy üzletembert látok a közéletben, aki azt hiszi, annyi esze van, mint amennyi pénze. Az említett vállalkozó esetében sem tudom elhessegetni magamtól ezt a gondolatot. Az anyagi erő senkit nem jogosít fel arra, hogy demokratikusan választott politikusokat, kormányokat próbáljon meg a saját érdekében befolyásolni. Simicska Lajos a mezőgazdasági, útépítő és médiavállalkozásait érő sérelmek miatt döntött a bosszú mellett. Különben nincs belháború a jobboldalon: a miniszterelnököt célzó teljesen abszurd ügynökvádjával Simicska Lajos ezen a politikai közösségen kívül került. (...)

Negyedszázada képviselő, sokáig pártja titkosszolgálati szakértője volt. Nem érez felelősséget a múlt lezáratlanságáért?

Nem lehet lezárni a múltat úgy, ahogy ezt sokan szeretnék; megoldhatatlan, hogy mindenkiről mindent tudjunk. Különben képviselők, miniszterek, miniszterelnökök vannak leginkább kitéve múltjuk napvilágra kerülésének. De hány olyan gazdasági szereplő van, akinek befolyása jóval nagyobb egy miniszterénél, és soha senki nem kötelezte átvilágításra? A rendszerváltás idején bekaptuk a csalit. Csak a III-as főcsoportfőnökség ügyeivel foglalkoztunk, ahelyett, hogy a rendszer működtetőire összpontosítottunk volna. Biszku Bélán kívül soha nem került a vádlottak padjára a kommunista rendszer egyetlen politikusa sem.”