Orbán egykori parancsnoka szerint alaptalan a beszervezési történet

2015-03-14 10:01:36
A Zalai Hírlap megszólaltatta Orbán Viktor egykori alakulatának parancsnokát, Hochrein Lászlót, aki szerint eseménytelenül telt el Orbán második zalaegerszegi szolgálata. A lap a Simicska Lajos által a Mandinernek adott interjúban említett katonai elhárító tisztet, Major Mihályt is megkereste telefonon, ő azonban nem kívánt kommentálni a Simicska által elmondottakat, csak arról beszélt, hogy mi volt a feladatuk, és hogy semmi törvénytelent nem követtek el.

Simicska Lajos a Mandinernek adott interjúban beszélt Orbán Viktorral közös, a zalaegerszegi Petőfi laktanyában eltöltött katonaéveikről. Az interjúban név szerint is említett két tisztet, akik a katonai elhárításnál szolgáltak akkor. Simicska a Mandinernek azt mondta, hogy zalaegerszegi katonáskodása idején Pallos őrnagy berendelte magához, felolvasott a róla készült jelentésekből, figyelmeztette, hogy vigyázzon, mert az egyetem így veszélybe kerülhet, és hozzátette, hogy vigyázzon az elhárító tiszttel, Major századossal.

A Zalai Hírlap telefonon szólaltatta meg az említett Major Mihályt, aki a megyeszékhely ismert alakja, egy időben ő irányította a város közbiztonságáért dolgozó alapítványt. Major azt közölte, hogy a Simicska-interjúról nem nyilatkozik, „se igent, se nemet nem mond, nincs válasz”. A kérdéses időszakról annyit mondott, az volt a céljuk, hogy a katonák egészségben térhessenek vissza a családjukhoz, és az volt a feladatuk, hogy a harckészültséget ne veszélyeztesse semmi, amiben minden becsületes állampolgár segítette őket. Egy biztos, törvénytelenséget nem csináltak – tette hozzá.

Orbán Viktor kétszer szolgált Zalaegerszegen, másodszor 1988 szeptemberétől fél évet töltött a 33. gépesített lövészdandárnál. Az alakulat parancsnoka, Hochrein László a Zalai Hírlap érdeklődésére úgy idézte fel, eseménytelenül teltek el azok a hónapok, s úgy tudja, Orbán Viktor is jó szívvel emlékezett vissza arra a fél évre. Hozzátette, hogy személyes véleménye szerint alaptalan a beszervezés története.