Átlátszó: 600 milliót ad a kormány a felcsúti akadémia nosztalgia kisvasútjára

2015-03-05 13:24:17
A kormány felcsúti nosztalgia kisvasút építésére írt ki 600 millió forintos pályázatot – írja az Átlátszó. A portál szerint elég valószínű, hogy a megvalósításra a Puskás Akadémia kap majd lehetőséget, úgy tűnik, nem is lesz más pályázó.

Két évvel ezelőtt írt arról az Index, hogy az Orbán Viktor által alapított felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia nosztalgia kisvasutat tervez, akkor azonban még nem volt világos, hogy miből. Fél évvel később a kormányzat már kiemelt beruházássá nyilvánította a tervet, és 600 millió forint elkülönítését irányozta elő. Lázár János akkor világossá tette: meggyőződése szerint nincs olyan jogszabály, amely bármelyik településnek megtiltaná, hogy fejlesztési forráshoz jusson. Egyúttal pitiánernek és kicsinyesnek nevezte az Index cikkét.

Az Átlátszó most arról ír, hogy megjelent a projekt megvalósítására kiírt pályázati felhívás, amely a portál szerint törvénytelenség gyanúját veti fel, amennyiben a kormány előre borítékolható módon osztja ki az Unió pénzét a hozzá közel állóknak. Hogy mennyire egyértelmű, ki nyeri majd a pályázatot, azt az Átlátszó szerint jól mutatja, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány már 2012-ben beadta engedélyeztetési kérelmét a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz.

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel megszerezte NKH-tól az engedélyezett beruházás adatait. Eszerint a kisvasút majd' 6 kilométer hosszú nyomvonala 5 telken haladna keresztül, melyből egy Mészáros Lőrincé, négy pedig az Akadémiáé. A dokumentumok szerint nagyjából napi 2500-7000 utasra számítanak, azaz akár a felcsúti lélekszám három és félszeresénél is többre. A szerelvények legfeljebb 25 km/h sebességgel szállíthatják majd az utasokat Puskás Akadémia és az alcsúti arborétum között. A vonalat később meghosszabbítanák Bicskéig.