Szakszervezet: Veszélyben lehetnek a 3-as metró utasai

2015-03-04 16:37:43
Feljelentést kíván tenni a BKV egyik szakszervezete a 3-as metró járműtelepén tapasztalható törvénytelenségek és egyéb szabályellenes állapotok miatt. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet azért fordult a nyilvánossághoz, mert megítélésük szerint a munkavégzés körülményei a dolgozók és az utasok biztonságát is veszélyeztetik.

Bűncselekmények is megvalósulnak a 3-as metró járműtelepén tapasztalható szabályellenes munkavégzési körülmények közepette – állítja az Egységes Közlekedési Szakszervezet, amely feljelentést kíván tenni az ügyben. A Mandinerhez eljuttatott közleményükben kifejtik, szervezetük hosszú listát készített a Kőér utcai telepen tapasztalható állapotokról és visszaélésekről.

Szerintük a telep vezetői fenyegetéssel veszik rá a munkavállalókat, hogy olyan fokozottan veszélyes feladatokat is elvégezzenek, amelyekhez nincs megfelelő képesítésük, illetve, amelyekhez nincsenek meg az előírások szerinti feltételek. A csarnokban, ahol többek között a szerelvények összekapcsolását is végzik, még a világítás sem elégséges, holott a szolgálatvezetői iroda felújítására jutott pénz – figyelmeztet a közlemény.

Az EKSZ úgy véli, a dolgozók testi épségének veszélyeztetése mellett mindez könnyen vezethet ahhoz, hogy a járművek nem megfelelő állapotban kerülnek forgalomba. A szakszerűtlen karbantartás és az alkatrészhiány miatt bármikor előfordulhatnak például olyan életveszélyes üzemzavarok, mint az ellentétes oldali ajtónyitás.

A szakszervezet egyéb bizonyítékokra alapozva megvizsgálja a hűtlen kezelés lehetséges tényét is. Egyúttal felszólítják a BKV-t, hogy haladéktalanul szüntesse meg a törvénytelenségeket és szabálysértő állapotokat. Amennyiben a napokban esedékes vezérigazgatói egyeztetéseken ezt nem sikerül elérni, feljelentést fognak tenni.

(Közlemény)