ENSZ-diplomata: Szervkereskedelemből él az Iszlám Állam

2015-02-19 11:36:42
Mohamed Ali Alhakim, Irak ENSZ-nagykövete azt állítja: szervkereskedelemből finanszírozza tevékenysége egy részét az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. A diplomata azt mondta: az elmúlt hetekben tömegsírokban olyan holttesteket találtak, amelyeknek több szervük hiányzott.

Irak ENSZ-nagykövete újságíróknak azt mondta: az Iszlám Állam részben szervkereskedelemből finanszírozza a tevékenységét. Mohamed Ali Alhakim arra kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy vizsgálja ki az ezzel kapcsolatos értesüléseket. A diplomata felhívta rá a figyelmet: az utóbbi hetekben olyan hevenyészett tömegsírokra bukkantak, amelyekben a holttesteknek több szerve hiányzott. A nagykövet szerint Moszulban orvosok tucatjait végezte ki az Iszlám Állam, mert nem voltak hajlandók kioperálni a szerveket – írja a Magyar Nemzet.

Az ENSZ BT korábban már felszólította az országokat, hogy ne kereskedjenek az Iszlám Állammal, amely jelentős bevételeket szerzett eddig az olaj eladásából. A BT azt is kérte az országoktól, hogy ne fizessenek váltságdíjat túszul ejtett állampolgáraikért.