Felújított olajvezetéket adott át Fico és Orbán

2015-02-09 11:51:55
Mintegy húszmilliárd forintos beruházást a Mol és a szlovák Transpetrol közösen kivitelezte: a Barátság I. kőolajvezeték 128 kilométeres szakaszát cserélték ki. A felújított szakaszt közösen adta át Orbán Viktor és Robert Fico. Mindkét miniszterelnök rendkívüli jelentőségűnek nevezte a beruházást.

Ünnepélyesen átadta Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő a Barátság I. kőolajvezeték Százhalombatta és Ipolyság (Sahy) közötti felújított szakaszát a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai (Tupá) átemelő állomásánál hétfőn. A beruházást mindkét kormányfő rendkívüli jelenségűnek nevezte, mivel mint mondták, azzal jelentős mértékben növelték a térség kőolajellátásának biztonságát.

A Mol-csoport és a szlovákiai Transpetrol által közösen kivitelezett, magyar-szlovák közös beruházással, mintegy 80 millió dollárból (megközelítőleg 20 milliárd forint) a Barátság I. kőolajvezeték 128 kilométeres szakaszát cserélték ki. A nem egészen egy év alatt megvalósított rekonstrukciónak köszönhetően a kőolajvezeték érintett szakaszának éves szállítókapacitásét a korábbi 3,5 millió tonnáról közel 6 millióra tonnára növelték, és a fejlesztésnek köszönhetően immár az Adriai-tenger felől is ki lehet elégíteni Magyarországon keresztül Szlovákia és részben Csehország kőolajigényét.

Orbán Viktor beszédében azt mondta: a térség energiabiztonságának szempontjából fontos lépés a vezeték átadása. A miniszterelnök fontosnak nevezte az olcsó energiát is. Szerinte az olcsó energia megszerzéséért folytatott versenyben Európa még mindig „a rajtvonalnál ácsorog” és ennek orvoslására, valamint a versenyképesség megőrzésére gyors, uniós szintű döntésekre lesz szükség.

Robert Fico szlovák kormányfő szintén nagy jelentőségűnek nevezte a beruházást és többször megköszönte Orbán Viktornak, amiért a magyar miniszterelnök „nagy energiát fektet” a két ország gazdasági kapcsolatainak szorosabbra fűzésébe.