TASZ: Miért vényköteles a sürgősségi fogamzásgátló?

2015-02-03 11:55:00
Az EU 28 országából 22-ben, köztük a kérdésben igen konzervatív Lengyelországban is szabadon vásárolható az a sürgősségi fogamzásgátló tabletta, melynek hazai vénykötelességét a TASZ a kormányon kéri számon. A nők egészségét veszélyezteti, ha a még időben alkalmazott szer helyett később a terhesség művi megszakítására kerül sor – állítják.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) több nőjogi szervezettel közösen nyílt levélben arra kéri az egészségügyért felelős államtitkárságot, hogy jelölje meg: az Európai Unió ajánlása ellenére milyen okok miatt nem látja biztonságosnak, hogy vény nélkül hozzáférhetővé váljon a sürgősségi fogamzásgátló tabletta.

A TASZ erről közleményben tájékoztatta kedden az MTI-t. A nyílt levelet aláírták a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a NANE Egyesület és a Patent Egyesület képviselői is.

Felidézték, hogy a Európai Gyógyszerügyi Hivatal (CHMP), valamint az Európai Bizottság is kiállt amellett, hogy vény nélkül elérhető legyen az ellaOne nevű esemény utáni fogamzásgátló tabletta. Ugyanakkor Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, a tabletta Magyarországon „betegbiztonsági kockázatok” miatt továbbra is vényköteles marad.

A tabletta 2009 óta szabadon használható az EU-ban és azóta széles körű információk állnak rendelkezésre az előnyökről és kockázatokról – tették hozzá, felvetve: érdemes megfontolni, hogy mi szolgálja jobban a nők egészségét, biztonságát és a későbbi gyermekvállalás elősegítését: egy idejében alkalmazott sürgősségi tabletta vagy egy esetleges nem kívánt terhesség művi megszakítása.

A közlemény kitér arra, hogy az EU 28 tagállamából 22-ben recept nélkül elérhető a tabletta; a bizottsági ajánlást követően még a nagyon szigorú abortuszpolitikát folytató Lengyelország kormánya is bejelentette, hogy feloldja a sürgősségi tabletta vénykötelességét.

Vagyis a kormány ismét szembe megy az európai gyakorlattal, ezzel kockáztatva a magyar nők biztonságát és egészségét – értékeli a TASZ.