Palkovics: Több diplomásra van szükség, nem több hallgatóra

2015-01-13 09:32:28
A felvett hallgatók 35 százaléka „elvész” a felsőoktatásban – nyilatkozta Palkovics László a Kossuth Rádiónak. A kormány célja, hogy a társadalom mintegy egyharmada rendelkezzen diplomával.

A felsőoktatási államtitkár szerint több diplomásra van szükség, nem arra, hogy minél több, diplomát nem szerző hallgató legyen a felsőoktatási intézményekben. Palkovics László felsőoktatási államtitkár a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a beiratkozott, felvett hallgatók 35 százaléka az egyetemi, főiskolai évek alatt „elvész”, azaz nem szerez diplomát. Az államtitkár arról beszélt, a cél az, hogy az oktatás minőségét javítsák és az intézmények minél több hallgatónak biztosítani tudják a diploma megszerzését.

Palkovics László butaságnak nevezte azokat, a felsőoktatási stratégiát érintő vádakat, melyek szerint a kormány nem akar elegendő diplomást képezni. Szerinte ma a társadalom egyharmadának kellene diplomával rendelkeznie, de ettől még nagyon messze vagyunk, ezért is kellene javítani az egyetemet, főiskolát diplomával elvégzők arányán. Közölte, a felsőoktatási intézmények arra törekednek, hogy ezt az egyharmadot hosszú távon elérjék. Hozzátette, ha a felsőoktatási intézményekbe beiratkozott, ám diplomát nem szerző hallgatók aránya 35 százalékról annak felére csökkenne, akkor azzal már el tudnák érni a célul kitűzött arányt.