Kétmillióért vett könyvritkaságokat Kósa Lajos

2014-12-08 10:23:16
Radnóti könyvtárából is vásárolt könyveket Kósa Lajos a Központi Antikvárium pénteki árverésén. A politikust a Blikk szúrta ki az árverésen: a lap szerint Kósa nagyjából kétmilliót költhetett. Kósa azt közölte, hogy csak két könyvet vett magának, a többit egy debreceni könyvgyűjtő ismerőse részére vette, az ő pénzéből.

Luther 1532-ben kiadott adventi prédikációjáért 280 ezer, Füst Milán Radnótinak dedikált könyvéért 240 ezer forintot fizetett Kósa Lajos. A politikus egy Radnóti hagyatékából előkerült Márai-könyvet is megvett a Központi Antikvárium pénteki árverésén. A Blikk szerint nagyjából kétmilliót költött el Kósa az árverésen.

József Attila Nagyon fáj című dedikált verseskötetéről viszont már lemondott, mikor a licit elérte a félmillió forintot.

Végül összesen 15 könyvet vitt el Kósa, 1,7 millióért, amire még 15 százalékos jutalékot is fizetett.

Frissítés:

A Fidesz-frakció közleményben reagált a hírre. Eszerint Kósa Lajos csak két könyvet vett magának, összesen 76 ezer forintért. Minden más tételt egy debreceni könyvgyűjtő barátja részére vásárolt, amit ez a barátja is fizetett. Kósa előre be is jelentette az erről szóló megbízást, és számlával is igazolni tudja állítását – olvasható a közleményben.