A magyar diplomácia felveszi a kapcsolatot McCainnel

2014-12-03 08:35:27
Kovács Zoltán kormányszóvivő közölte: a magyar diplomácia haladéktalanul felveszi a kapcsolatot John McCainnel keddi kijelentései miatt. Kovács azt is közölte, hogy szerinte a „újfasiszta diktátor” kifejezést a republikánus szenátor nem Orbán Viktorra értette. McCain sajtósa a 444-nek viszont megerősítette, hogy de igen, a szenátor Orbánra utalt.

A magyar diplomácia haladéktalanul felveszi a kapcsolatot John McCain amerikai szenátorral a budapesti amerikai nagykövet kinevezéséről szóló szenátusi szavazáskor tett kijelentéseivel kapcsolatban – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán az MTI-nek. Kovács Zoltán ugyanakkor leszögezte, hogy a hozzászólás sajtóban nagy visszhangot kapott azon része, melyben a szenátor kemény kifejezésekkel „újfasiszta diktátor”-t emleget, a hanganyag és a leirat ismeretében egyértelműen nem a magyar miniszterelnökre utal.

A 444 viszont megkérdezte John McCain irodáját, hogy kire is értette az ominózus kifejezést a republikánus szenátor. Julie Tarallo, McCain sajtósa megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnökre utalt a szenátor a neofasiszta kifejezéssel.

A keddi washingtoni szavazást megelőzően John McCain republikánus szenátor két indulatos felszólalásban is a jelölés elutasítására szólította fel kollégáit,„totálisan alkalmatlannak” nevezve a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy „nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek”. John McCain azt is mondta: „nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy hogy játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek” – mondta a szenátor.