A Fidesz ösztönözné a nyugdíjasok munkavállalását

2014-12-02 11:28:41
Az LMP a munkára háruló terheket csökkentené, az MSZP a vasárnapi zárva tartás ellen emelt szót, a Jobbik pedig a visszaeső bűnözőket büntetné keményebben, a Fidesz visszavezetn a nyugdíjasokat a munka világába. Erről szóltak a napirend előtti felszólalások kedden.

Rétvári Bence a vasárnapi zárva tartás szocialista ellenzése nyomán közölte: úgy tűnik, hogy az MSZP végleg lemondott arról, hogy baloldali pártnak tartsák. Tuzson Bence fideszes képviselő szerint akár adójogi szabályokat is módosítani kell, hogy ösztönözzék a nyugdíjasok munkavállalását. Gőgös Zoltán a 2004 decemberi népszavazás kapcsán elmondta: a kormánypártok azóta csak ártottak a határon túli magyaroknak.

LMP: Csökkenteni kell a munkára háruló terheket

Szél Bernadett (LMP) azt mondta, a kormányzati sikerpropaganda szerint csúcsokat dönt a foglalkoztatás, de az emberek jövedelmi helyzete szemernyit sem javul, megállíthatatlanul nő a szegénység. A kormány nem veszi észre, hogy közmunkából nem lehet megélni – tette hozzá. Közölte: a munkáltatókat terhelő adók csökkentésével a létminimum szintjére lehetne növelni a minimálbéresek nettó keresetét.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy értékelte, hogy az LMP-nek nincs megoldási javaslata. Emlékeztetett arra, hogy a családi adózással 19-20 ezer forinttal több marad a családoknál. Beszélt arról is, hogy az uniós átlaghoz, 16,7 százalékhoz képest Magyarországon 14 százalék a szegények aránya. Kitért arra, a kormány azért, hogy megóvja az embereket a tömeges elszegényedéstől, elindította a rezsicsökkentést, a munkahelyvédelmi akciótervet.

MSZP: 20 ezer munkahely szűnhet meg a vasárnapi zárva tartás miatt

Lukács Zoltán (MSZP) szerint a KDNP a kereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartására vonatkozó javaslata miatt 20 ezer munkahely szűnne meg. Hozzátette: most 40 ezer olyan munkanélküli van, aki ezelőtt a kereskedelemben dolgozott, és mindössze 2000 az üres álláshely. Szerinte a munka törvénykönyvében kellett volna a munkavállalói jogokat biztosítani, és nem kellett volna megengedni, hogy elvegyenek tőlük pótlékokat. Hozzátette: az EU tagállamai közül 15 országban semmilyen szabályozás nincs, a német és a francia kormány most javasolja a szabályozás puhítását.

Rétvári Bence közölte, úgy tűnik, hogy az MSZP végleg lemondott arról, hogy baloldali pártnak tartsák. Mint mondta, Ausztriában, Németországban, Belgium szinte pontosan ugyanilyen a szabályozás, Ausztriában 1962 óta minden kísérletet visszavertek annak módosítására. Közölte, a kevesebb munkaidő nem befolyásolja a forgalmat, amely jövőre is nő reményeik szerint 2-3 százalékkal, ez azt jelenti, hogy több dolgozóra lesz szükség. Utalta arra, hogy a törvényjavaslatot alapos konzultáció előzte meg. Beszélt arról is, hogy a kutatások szerint csak Budapesten éri meg nyitva tartani vasárnap az üzleteket, vidéken nem.

KDNP: A szocialisták árulást követtek el 2004. december 5-én

Soltész Miklós (KDNP) felidézte a 2004. december 5-ei, a kettős állampolgárságról tartott népszavazást, amelynek során a szocialisták „nemmel” kampányoltak. Árulásnak nevezte, hogy az MSZP-sek és a liberálisok a többi között azt mondták: ne fizessünk rá a kettős állampolgárságra. Kitért arra is, hogy Gyurcsány Ferenc 2010-ben szocialista politikusként nem szavazta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt. A KDNP-s politikus felszólalását úgy kezdte, hogy az nem fog Gőgös Zoltánra nyugtatólag hatni, a szocialista képviselő ugyanis az előző felszólalás idején többször is közbekiabált.

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint is hatalmas károkat okozott a népszavazás, de mára sikerült ebből a helyzetből talpra állni, a nemzet ereje ugyanis az egységben rejlik. Közölte, mostanáig 680 ezer külhoni magyar adta be a magyar állampolgárság iránti kérelmét, és 630 ezren lettek eddig magyar állampolgárok.

Gőgös Zoltán személyes érintettség okán szót kérve azt mondta, hogy a kormánypártok csak ártottak a határon túli magyaroknak. Erre példaként azt hozta, hogy Szilágy megyében azért nem lett magyar tanácselnök, mert Orbán Viktor egy olyan párt mellett kampányolt, amely egy százalékot kapott.

Jobbik: Szigorúbb szabályokat a visszaeső bűnözőkre

Mirkóczki Ádám (Jobbik) a visszaeső bűnözők szabadulás utáni szigorúbb nyomon követését javasolta. Szerinte még hatékonyabbá kellene tenni a bűnügyi ellenőrző felügyeletet. Korlátoznák például a frissen szabadultak mozgását, vagyis a nap bizonyos időszakában nem hagyhatnák el az otthonukat, a pedofilok nem járhatnának óvodák, iskolák környékén, továbbá a visszaesőknek be kellene számolni a hatóságoknak arról, miből élnek – ismertette pártja elképzeléseit.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a visszaesőkre vonatkozó speciális szabályok között említette a három csapás intézményét, illetve azt, hogy az új büntető törvénykönyv kizárja a kedvezményekből őket. Beszélt arról is, hogy szigorították a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőinek nyilvántartását.

Fidesz: Ösztönözni kell a nyugdíjasok munkavállalását

Tuzson Bence (Fidesz) azt mondta: akár adójogi szabályokat is módosítani kell, hogy ösztönözzék a nyugdíjasok munkavállalását. Közölte: olyan ösztönző rendszert kell Magyarországon kidolgozni, amely miatt a nyugdíjasoknak érdemes lesz – főleg a hiányszakmákban – a munka területére visszatérni. Elmondta, évekkel ezelőtt még az jelentette a problémát, hogy a fiatalok bizonyos munkaköröket nem tudnak betölteni a nyugdíjasok miatt, most viszont pont fordított a helyzet: vannak olyan hiányszakmák, ahol szükség van a nyugdíjasok munkavállalására is. Fontosnak nevezte a közmunkára fordított források növelését, valamint azt, hogy munkahelyteremtő iparvállalatok jöjjenek az országba.

Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért felelős államtitkára a foglalkoztatás területén további teendőként jelölte meg a szakképzés átalakítását, a felsőoktatás munkaerőpiachoz való igazítását.