Csárdi: Holnaptól azon kell gondolkodnunk, hogy fogjuk vezetni Budapestet

2014-10-11 17:57:49
Az LMP főpolgármester-jelöltje a párt kampányzáróján arról beszélt: a siker kapujában állnak, nagy meglepetés születhet a vasárnapi önkormányzati választáson, így holnaptól azon kell gondolkodniuk, hogyan fogják vezetni Budapestet. Schiffer András, az LMP társelnöke szerint aki vasárnap Gyurcsány Ferenc jelöltjeire szavaz, az valójában az Orbán-rendszer meghosszabbítására teszi voksát.

Szakítani kell az elmúlt évek politikájával, azzal, amivel 25 év alatt Budapestet, Európa legszebb városát a mostani állapotába süllyesztették – mondta Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje szombaton a fővárosban, a párt kampányzáró rendezvényén. A főpolgármester-jelölt azt mondta, úgy érzi, a siker kapujában állnak, és vasárnap nagy meglepetés lehet a választás eredményeit illetően. „Nekünk holnaptól azon kell gondolkodni, hogy hogyan fogjuk vezetni Budapestet” – jelentette ki. Arról is beszélt, hogy az érdektelenség vagy a csalódottság lehet a legnagyobb ellenfele az LMP-nek, ezért nagyon fontos, hogy minél többen elmenjenek választani, és mindhárom voksukat pártjára adják.

Csárdi Antal szerint a kampány alatt világosan kiderült, hogy a többi párt cserbenhagyta a jobb- és a baloldali szavazókat, ezért az emberek joggal elégedetlenek. Ez a helyzet az LMP-nek nem jó, ahogy az sem, hogy egyre nő a szegénység a fővárosban, az emberek lakhatása nincs biztosítva, illetve nincs elég férőhely az óvodákban – tette hozzá.

Schiffer András, az LMP társelnöke a rendezvényen kijelentette, hogy aki Gyurcsány Ferenc DK-elnök jelöltjeire szavaz, az valójában az Orbán-rendszer meghosszabbítására teszi voksát. „Mindenkinek pontosan látnia kell, hogy Orbán Viktor és rendszere, valamint Gyurcsány Ferenc és baráti köre egymást tartják felszínen. Azt is mindenkinek látnia kell, hogy Gyurcsány Ferenc és miniszterei, egykori háttéremberei és tanácsadói már kétszer játszottak kétharmadot Orbán Viktor kezére” – tette hozzá. A társelnök úgy látja, hogy amíg a fent említett politikusok és barátaik uralják a magyar politikát, addig nem lesz esély a kormányváltásra 2018-ban sem.

Ezért lenne fontos, hogy mindenki visszalépjen most, aki részt vett az ország irányításában 2010 előtt, mert csak így lehet leváltani az Orbán-rendszert a legközelebbi országgyűlési választásokon – érvelt Schiffer András. Hangsúlyozta: Magyarországnak olyan ellenzékre van szüksége, amelyikre nem lehet ráverni a növekvő államadósságot, az állami vagyon széthordását, a devizahitel-krízis előidézését, a nokiás dobozokat, BKV-s végkielégítéseket, ingatlanpanamákat. Ez lehet a Lehet Más a Politika – nyomatékosította.

Osztolykán Ágnes – aki Csárdi Antal győzelme esetén főpolgármester-helyettes lehet – bejelentette, hogy többet nem akar a médiában szerepelni, és pártja rendezvényein sem fog fellépni, csak a háttérben dolgozik majd az országért és az LMP-ért. Szólt arról is, hogy miért utasította vissza a főpolgármester-jelöltséget. „Nem tudom megváltoztatni azt, aki én vagyok (…) és ez az ország az LMP-n kívül nem érett még arra, hogy engem mindezek nélkül politikusként kezeljen” – utalt roma származására.

A kampányzárón felszólalt Szél Bernadett társelnök is, aki arról beszélt, hogy az ellenzék mostani állapotában csak az LMP-nek van igazán esélye arra, hogy egyszer érdemben tudjon változtatni Magyarország helyzetén. „Ennek meg kell történnie a fővárosban, a nagyvárosokban, a falvakban, a tanyákon, mindenhol ebben az országban” – hangoztatta. Hozzáfűzte, az önkormányzati választásoknak sokkal nagyobb a jelentősége, mint az elsőre látszik, hiszen a 2018-as fordulat csak akkor tud megvalósulni, ha most bizalmat szavaznak nekik.

Istvánffy András, a 4K! elnöke azt mondta, „csak annyit akarunk, hogy mindenkinek legyen esélye tisztességesen boldogulni a hazájában és ne haramiák döntsenek mások életéről”.

Gál József, az LMP III. kerületi polgármesterjelöltje arról beszélt, üzenetet kell küldeni a régi és elhasználódott pártoknak, hogy az, amit az elmúlt években és hetekben műveltek, kevés. „Nagyon kevés, olykor kínos, és méltatlan a budapestiekhez” – értékelte.