Rengeteget költött az MNB az alapítványaira

2014-08-28 13:40:28
Összesen kétszázmilliárd forintot adott a Magyar Nemzeti Bank az öt alapítványának. Valószínűleg az alapítványok elhelyezésével függ össze több nagy értékű ingatlan korábbi megvásárlása is. Az Együtt-PM Matolcsy megállítását követeli. Matolcsy azt mondta: az MNB saját közgazdasági és pénzügyi karokat hoz létre és PhD képzést indít a pénzből.

Öt, Pallasz Athénéről elnevezett alapítványt hozott létre a Magyar Nemzeti Bank, főként oktatási és tudományos céllal. A HVG megtudta: az alapítványok több mint kétszázmilliárd forintot kaptak a jegybanktól. A teljes magyar felsőoktatásra egyébként ennél jóval kevesebbet költ az állam. A nagyobb alapítványok egyenként 42, a kisebbek 22, illetve 12 milliárdot kaptak a jegybanktól. A HVG szerint kétséges, hogy honnan teremtette elő a jegybank a pénzt, mivel bírságokból csak 1,9 milliárdos bevétele volt idén, a készázmilliárdos kiadás pedig még a 456 milliárdos saját tőkéjéhez képest is jelentős.

A vagyon jelentős részét euróban kapták az alapítványok, akkor, mikor a forint a leggyengébb volt – írja a lap, hozzátéve: a pénzből valószínűleg arra is futotta, hogy a kuratóriumi elnökök és tagok, akik egyben jegybanki közép- és felsővezetők, magas fizetést kapjanak – a minimálbérnek akár a hétszeresét.

Korábban több épületet is megvett a jegybank, a legdrágábbat 18 milliárd forintért. A HVG szerint az ingatlanvásárlások is az alapítványok elhelyezésével függtek össze – foglalja össze a hetilap cikkét az Index.

Az Együtt-PM szerint Matolcsy György jegybankelnök „elszabadult, és közös érdekünk megállítani”. Pápa Levente önmagában egy monetáris élénkítő csomagnak is megfelelő mennyiségűnek nevezte az alapítványokra szánt összeget. A politikus közölte: az őszi parlamenti ülésszak első napján határozati javaslatot nyújtanak be annak érdekében, hogy az Országgyűlés sürgősséggel nevezze ki a jegybank új felügyelőbizottságát, mert jelenleg nincs olyan felügyeleti szerv, ami a működést ellenőrizné. Emellett közkeresetű adatigényléssel élnek annak érdekében, hogy megtudják, ezekben az alapítványokban a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok mekkora fizetést, költségtérítést kapnak.

Felszólítják a jegybanki vezetőket, hogy azonnal mondjanak le a kuratóriumi és felügyelő bizottsági tisztségeikről – jelezte a politikus, hozzátéve: felveti a monetáris finanszírozás gyanúját ez az eljárás, mivel az öt érintett alapítvány az alapító okiratok szerint vásárolhat magyar állampapírt is. Az Európai Központi Bank és a tagállamok központi bankjai nem nyújthatnak hitelt az uniós és tagállami közszféra számára. Pápa Levente közölte: jogászokkal vizsgálják ezt a kérdést és gondolkodnak azon, hogy a Legfőbb Ügyészségen feljelentést tesznek a monetáris finanszírozás tilalmának megszegése miatt, illetve az Európai Központi Bankhoz fordulnak.

Matolcsy György a vs.hu-nak azt mondta: a pénzt arra költik, hogy közgazdasági és pénzügyi kart hozzanak létre a Kecskeméti Főiskolán, valamint pénzügyi kart Marosvásárhelyen. Ezen kívül angol és magyar nyelvű PhD képzést is indítanak Budapesten. Indokként azt nevezte meg, hogy a „magyar közgazdasági és pénzügyi képzésben még mindig a korábbi, mára meghaladott neoliberális közgazdasági iskola tanai, tévedései a meghatározóak”. Hozzátette: a pénz nem az adófizetőké, hanem a jegybank saját pénzét költi, amire „pénzteremtéssel és a kéthetes betét révén hitelből jön a fedezet”. Matolcsy a portál kérdésére leszögezte, hogy az MNB tevékenységét az Állami Számvevőszék ellenőrzi, és az Országgyűlésnek is beszámolnak.

A jegybankelnök azt is közölte, hogy az MNB munkavállalói, ha alapítványi tisztségviselők, nem vehetnek fel tiszteletdíjat az alapítványtól.