Ha Károlyi, akkor leöntés − Ilyen ország pedig nincs CDIII.

2014-08-22 14:09:28

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Vörös festékkel öntötték le Károlyi szobrát Fóton. Csak ez nem Mihályt, hanem az Újpestet megalapító, Fótot felvirágoztató, '48-as honvédséget megsegítő Károlyi Istvánt ábrázolja. Oda is van írva.

 

Vörös festékkel öntötték le Károlyi szobrát Fóton. A szobrot tegnapelőtt, augusztus 20-án állították fel − írja az Index.

A szoborrongálás politikai oldalaktól független magyar hagyomány. E hagyomány ismeretében feltehető, hogy a fóti vandálkodás elkövetői nyilván Károlyi Mihálynak képzelhették az alig két napja felállított szobrot. A nem csekély bibi ott van, hogy a szobor nem ám a mérsékelt politikai tehetségű vörös grófot ábrázolja − már nem mintha az ő szobrának leöntése ne lenne vandalizmus −; hanem a főúri família egy másik tagját, az 1797 és 1881 között élt Károlyi Istvánt. Ez egyébként oda is van írva nagy betűkkel a szobor talapzatára, csak ennek értelmezéséhez, úgy tűnik, olvasni is tudni kellene.

Ezen Károlyi gróf nevéhez olyan cselekedetek fűződnek, mint Újpest megalapítása; a Magyar Tudós Társaság megalakulásának 20 ezer korabeli forinttal való támogatása; az Országos Magyar Gazdasági Egyesület megalapításában való részvétel; 1848-ban nemzetőrök oktatása, lovak ajándékozása a honvéd seregnek; a fóti Károlyi-kastélynak, könyvtárának, parkjának és a település híres templomának a felépítése; majd a kiegyezés után Pest vármegye örökös főispánsága, haláláig. Tevékenysége, életműve elismeréséül Szent István Renddel tüntették ki.

Csupa vállalhatatlan, elítélendő tett, vörös festékkel leöntendő emlékezet.

Itt tartunk a süllyedésben.

Ti szerencsétlen, fogalmatlan, ostoba, vandál prolik.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.