Nem nyilvános, hogy miért a Várba költözne Orbán

2014-08-05 13:38:30

zero
Átlátszó
Megvizsgálták, hogy a Vár elbír-e egy ilyen nagy létszámú minisztériumot? Mennyibe fog kerülni a költözés? Milyen tervek, tanulmányok, vizsgálatok után döntött a kormány a költözés mellett?

A Köztársasági Elnöki Hivatalban 77-en dolgoznak, a miniszterelnöki hivatalban ennél jóval többen. Megvizsgálták, hogy a Vár elbír-e egy ilyen nagy létszámú minisztériumot? Mennyibe fog kerülni a költözés? Milyen tervek, tanulmányok, vizsgálatok után döntött a kormány a költözés mellett? Vagyis: mi alapján hozták meg ezt a döntést?

Ezért adtunk be közérdekű adatigénylést a Miniszterelnökségre, hiszen a döntés már megszületett, és a döntéselőkészítő anyagokat nem titkolhatják el, ki kell adniuk.

Persze az is lehet, hogy a teljes döntéselőkészítő anyag 5 szóból fog állni: »Mert Orbán Viktor így akarja.« De ezt is joguk van tudni az adófizetőknek. (…)

A jogi vélemény szerint a döntéselőkészítő anyagoknak lehetnek olyan részei, amiket kitakarhat még a döntés meghozatala után is (például ahol kormányon belüli vitára utal), de amúgy alapból nem lehet az egész nem nyilvános. Éppen ezért perelni fogunk az anyagokért.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.