Húszmilliót kapott a Fidesztől a CÖF

2014-06-06 10:26:08
Összesen 310 milliót költött a CÖF 2013-ban, ebből 20 milliót adott a Fidesz pártalapítványa, a maradék magánadományokból jött össze. Ezekből a pénzekből finanszírozta a szervezet a Gyurcsányt és Bajnait is felvonultató „Együtt tették tönkre az országot”-kampányt.

Csizmadia László szerint 2013-ban húszmillió forintot nyert pályázatokon a CÖF/CÖKA a Polgári Magyarországért Alaptványtól, amely a Fidesz pártalapítványa. Ezeket célzottan, közösségszervező feladatokra költötték el a beszámoló szerint, például ebből utaztak a székelyek menetére és ebből dolgozták ki a civil etikai kódexet. A 310 millió forintos költségvetés fennmaradó része magánadományokból jött össze Csizmadia szerint. „Ha viszont ilyen nagymértékben érkeztek hozzájárulások a polgári értékrend megvalósítását célul kitűző Civil Összefogás Közhasznú Alapítványhoz, illetve a rá támaszkodó CÖF-höz, ugyan mit kifogásol a balellenzék? Talán nem az a civil szervezetek kritériuma, hogy sok polgár áll mögöttük?” – kérdezi a CÖKA elnöke, aki egyben a Nemzeti Együttműködési Alap elnöke is.

Az Átlátszó összegzése szerint egyrészt problémás, hogy a CÖF egyértelműen politikai tevékenységéhez a CÖKA pénzeit használják, mivel a törvény szerint „[közhasznú szervezet] közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt”. A CÖF szerint azonban ők nem politikai, hanem „felvilágosító”, „tájékoztató” kampányt folytattak Gyurcsány Ferencről és Bajnai Gordonról. Az oknyomozó portál felhívta a figyelmet arra is, hogy adója egy százalékát mindössze 58 ember ajánlotta fel az állítólag kiterjedt támogatói hálózattal rendelkező szervezetnek, összesen mintegy 288 ezer forint értékben – ez a magánadományok egy ezreléke. A magánadományok fennmaradó részéről, azaz nagyjából 290 millió forintról azonban nem tudhat meg semmit a nyilvánosság, mivel azok az adatok nem publikusak.

Ezzel szemben Csizmadia szerint „akkurátus pontossággal valamennyi tevékenységükről beszámoltak, a könyvelésükben mindent feltüntettek”. A CÖF szóvivője azt is hangsúlyozta, hogy egyrészt nem kaptak külföldről adományt, másrészt szerinte ők maradtak az egyetlen civil szervezet, mely nem csatlakozott szervezetileg egy párthoz sem, mint a Milla, a Szolidaritás, a Haza és Haladás vagy a KTI. A CÖF a 2014-es válaztási kampányban is aktív volt: az baloldali ellenzék vezetőit egy bohóccal ábrázoló plakátjaikat országszerte látni lehetett.

A CÖKA működését 2012-ben nagyvonalúbban dotálta a Fidesz: a 40 millió forintot a pártalapítvány állt a szervezet 46 millió forintos költéseiből.