Átlátszó: 23 millióért vadászik a cseheknél Lázár

2014-05-21 11:21:08
Az Átlatszó.hu birtokába került egy március 6-án kelt szerződés, amely szerint Lázár János 75 ezer euró, azaz 23 millió forint értékben rendelt meg novemberre egy csehországi fácánvadászatot, amin 2500-3000 madár elejtését tervezi vendégeivel. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár saját vagyonnyilatkozata szerint ennyi készpénzzel nem is rendelkezik.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár magánszemélyként rendelte meg 2014. november 7-8-ra a vadásztatást a Lesy ČR nevű cseh állami erdészeti vállalattól – írja az Átlátszó. A középkori uralkodók által is rendkívül kedvelt vidék a Prágától 40 kilométerre fekvő Konopiště kastély mellett terül el. 

A lelőtt fácánok darabjáért 30 eurót kell fizetnie, ha tehát sikerül mind a háromezret leszedni, az összesen 90 ezer euróba (27 millió forintba) fog kerülni, de a szerződés ennél kevesebb zsákmánnyal, ennek megfelelően szerényebb, 75 ezer eurós (mintegy 23 millió forintos) költséggel jár majd. Az, hogy hányan osztoznak majd a 2500 lelőtt szárnyason, nem szerepel a szerződésben.
 
Az Átlátszó felhívja arra is a figyelmet, hogy Lázár János legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint nem rendelkezik annyi készpénzzel, amennyiről a vadászatra leszerződött.
 
Januárban Lázár Jánosnak már kirobbant egy vadászbotránya, akkor többek között Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, gróf Károlyi László és Miklós liechtensteini herceg társaságában a soponyai állami gazdaságban tartott vadászatot. Akkor azonban a 3,3 millió forintra becsült számlát nem Lázár, hanem az őt meghívó, magát fel nem fedő egyik arisztokrata állta.