Igazságosabb ez a rendszer

2014-05-05 09:46:37

Jobbágyi Gábor
Magyar Hírlap
Kérdezném tisztelettel: hol van itt a választási rendszer előnye a Fidesz–KDNP javára?

„Jelentősen csökkent az országgyűlési képviselők és az egyéni választókerületek száma, ezért a kerületek nagyságát és határait is át kellett alakítani. Ez viszont nem is volt kifejezetten hátrányos a balliberális oldalnak; míg 2010-ben a 176 körzetből kettőben tudott győzni (!), most 106-ból tízben sikerült.

Megszűntek a megyei listák. Ez azt jelenti, hogy csak az országos listára lehetett szavazni, ahová felkerültek az egyéni vesztesekre leadott töredékszavazatok, s újdonságként a győztesekre leadott töredékszavazatok is. Szerintem ez sem hátrányos a »kormányváltóknak«, mert a töredékszavazatokból huszonnyolc listás képviselői helyet szereztek, szemben a kormánypártok harminchét listás helyével. Holott a tisztán listára leadott szavazatok alapján csaknem kétszeres volt a különbség! Vagyis a »kormányváltók« egyéni és listás képviselőinek száma a parlamentben harmincnyolc, ez az összlétszámhoz viszonyítva százalékosan majdnem ugyanannyi, ahány százalék listás szavazatot kaptak.

Szavazhattak a határon túli magyar állampolgárok, illetve felkerültek a listára a győztes egyéni jelöltre leadott többletszavazatok. Ezek a változtatások – ha a végeredményt nézzük – kétségtelenül a győztesnek kedveztek. Ugyanakkor a választásokat nem befolyásolták döntően, legfeljebb a kétharmad elérésében segítettek. Ráadásul a balliberális oldal igen sokat tett a határon túli magyarok »elvesztéséért«. További változás még, hogy megszűnt a »trükközésre« esélyt kínáló kétfordulós választási rendszer, ahogyan a jelölőcédulák gyűjtése is…

Kérdezném tisztelettel: hol van itt a választási rendszer előnye a Fidesz–KDNP javára?

A balliberális oldal újabb katasztrofális veresége nem a választási rendszerben keresendő, nem is a választópolgárok »elmaradottságában«, hanem magában a balliberális oldalban. Nekik is önmagukban kellene keresni a hibát, ahelyett, hogy mondvacsinált okokat emlegetnek. A mostani választási rendszer egyszerűbb, olcsóbb, s – vitatható véleményem szerint – igazságosabb lett, mint a korábbi. Tökéletesnek nem mondható, de alapvetően azért, mert ilyen módszer egyszerűen nincs.

A balliberális oldalnak azért igazán kedvezőtlenebb ez a mostani szisztéma, mert a korábbi »trükközések« lehetősége jelentős mértékben csökkent. Ezért aztán érthető, hogy nem is igazán tetszik nekik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.