Putyin: Oroszország bevonulhat a Krím-félszigetre

2014-03-01 15:53:51
Katonákat küldene a Krím-félszigetre Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki az orosz parlament felsőházától kért erre engedélyt. Eközben tizenöt mentő hagyta el a harkovi Szabadság teret, ahol oroszbarát tüntetők csaptak össze a majdanistákkal. Volt robbanás és lövöldözés is.

Putyin engedélyt kért a felsőháztól, hogy katonákat küldhessen a Krím-félszigetre – írja a CNN. Az orosz elnök arra kéri az orosz parlament felsőházát, hogy Krím Autonóm Köztársaságról szóló nemzetközi szerződés szerint orosz csapatok bevonulását kezdeményezzék Ukrajna területére az ottani orosz állampolgárok és katonai létesítmények védelmére, amíg a társadalmi és politikai helyzet nem normalizálódik az országban.

Korábban az ukrán védelmi miniszter kijelentette: az oroszok már hatezer katonát küldtek a krími térségbe. Kijev azzal gyanúsítja Moszkvát, hogy direkt provokál – számolt be a BBC.

Eközben az ITAR-TASZSZ szerint az elmúlt egy órában több mint tizenöt mentő hagyta el szirénázva a harkovi Szabadság teret, ahol szombaton oroszbarát tüntetők a majdanistákkal csaptak össze. A hírügynökség szerint több lövés és robbanás is történt a helyszínen, egy rendőr biztosan megsérült.

Frissítés, 16:16: Az Index arról ír, hogy az orosz felsőház egyhangúlag megszavazta Putyin kérését. 

Frissítés, 16:19: Az ukrán ideiglenes elnök összehívta a biztonsági szervek vezetőinek rendkívüli tanácskozását - közölte szombaton délután Olekszandr Turcsinov szóvivője az MTI szerint.

Frissítés, 16:52: Az orosz törvényhozás felsőháza szerint Barack Obama amerikai elnök megfenyegette és ezzel megsértette Oroszországot, ezért haza kell rendelni az Egyesült Államokból az orosz nagykövetet. Barack Obama amerikai elnök még pénteken fejezte ki aggodalmát az Ukrajnából jelentett orosz katonai csapatmozgások miatt, és figyelmeztette Moszkvát, hogy minden ukrajnai intervenciónak „ára lesz”. (MTI)