Szabad és igazságos lesz a választás?

2014-02-09 11:46:32

Mesterházy Attila
MSZP
Horn Gyula, bármennyit kritizálták is, a több mint 70 százalékos parlamenti többség birtokában is demokratának bizonyult.

Szabad és igazságos lesz-e a magyarországi választás? Washingtonban sorra ezt kérdezték a külügyminisztériumban, az emberként és demokrataként egyaránt kiváló John McCain szenátor irodájában és a külpolitikai kutatóintézetekben. Mindenhol a legfontosabb témák között volt, amit az amerikaiak fölvetettek. Négy évvel ezelőtt egy ilyen kérdés még elképzelhetetlen lett volna: Magyarország ebben a tekintetben is pont olyan demokrácia volt, mint az Európai Unió összes többi tagállama, kétség sem férhetett hozzá, hogy választási rendszere kiállja az összehasonlítást a nemzetközi normákkal. Ma sajnos nem ez a helyzet.

A kérdésre mindenhol azt feleltem, hogy amennyiben titkos lesz a választás, és az összefogás aktivistái kellően éberek maradnak, akkor szabad is lesz. Igazságos azonban semmiképpen sem. A Fidesz egyoldalúan átírta gyakorlatilag az összes létező, a kampányra és a voksolás megszervezésére vonatkozó szabályt. Saját embereivel töltött fel minden, elvben független testületet, azokat is, amelyek a választások szervezéséért és tisztaságáért felelnek. Egyetlen észrevételünket, javaslatunkat nem fogadták el, ehelyett saját javukra módosították a választókörzetek határait, ahol lehetett, jobbra húzó járásokkal, kerületekkel, körzetekkel vonták össze a történelmileg balra szavazó területeket. 

Horn Gyula, bármennyit kritizálták is, a több mint 70 százalékos parlamenti többség birtokában is demokratának bizonyult, Orbán ellenben, bármennyire is verje a mellét a rendszerváltozásban szerzett érdemeire hivatkozva, régen eljátszotta az akkor szerzett politikai tőkéjét. Mára elárulta az összes olyan demokratikus értéket, amelyekért a 89-es rendszerváltók küzdöttek.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.