McCain Budapesten: „Nagyon veszélyes világban élünk”

2014-01-31 15:10:11
Washington biztosította szövetségeseit, hogy a jövőben csak az Egyesült Államokat és szövetségeseit érő fenyegetésekkel kapcsolatban fog megfigyelést folytatni – mondta John McCain amerikai szenátor pénteken Budapesten újságíróknak. McCain azt is elmondta: a magyarországi demokrácia állapotával Magyarországon belül és kívül is aggályok merültek fel.
„A Snowden-ügy legalábbis átmenetileg kárt okozott néhány szövetségesünkel való kapcsolatunkban, de tudjuk, ha rendelkeztünk volna azokkal a képességekkel, amelyekkel ma rendelkezünk, képesek lettünk volna megelőzni a 2001. szeptember 11-i tragédiát” –jelentette ki a szenátor.
 
Az amerikai elnök igyekszik megtalálni az egyensúlyt az emberek magánszférájának védelme és a biztonság olyan szintjének megőrzése között, hogy meg lehessen előzni a terrortámadásokat – mondta, és hozzátette „egy nagyon veszélyes világban élünk, vannak akik, meg akarnak támadni és semmisíteni minket”. Azt mondta, az NSA-lehallgatás ügye nem merült fel Orbán Viktorral tartott megbeszélésén, „mert a miniszterelnök ugyanúgy gondolkodik, mint mi”.
 
John McCain amerikai szenátor pénteken találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel és ellenzéki politikusokkal, akiket biztosított arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett szövetségese és barátja marad Magyarországnak – erről a szenátor számolt be a belvárosi Bank Centerben tartott sajtótájékoztatón. A washingtoni kétpárti kongresszusi delegáció élén európai körúton levő John McCain – aki három szenátor- és hat képviselőtársával együtt tájékoztatott az egynapos budapesti látogatásról – azt mondta: a magyarországi demokrácia állapotával Magyarországon belül és kívül is aggályok merültek fel, és néhány aggály súlyos. Ezeket a gondokat a magyaroknak demokratikus úton meg kell oldaniuk. Az ország demokratikus intézményeinek, a fékek és ellensúlyok rendszerének, a jogállamiságnak elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy támaszul szolgálhassanak ebben a folyamatban – mondta az arizonai szenátor.
 
McCain az ukrán helyzetről is beszélt: Ukrajnában nagyon súlyos válság van, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne folytatódjon az erőszak - jelentette ki a szenátor, megjegyezve, hogy az ukrajnai helyzetről bőven tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel is. „Az Egyesült Államok és Magyarország, továbbá más országok, és különösen az Európai Unió mindent megtesznek, hogy megelőzzék a további erőszakot és a szükségtelen haláleseteket” – mondta a szenátor. John McCain az ukrajnai helyzet súlyosságát jellemezve utalt az erőszakos cselekmények folytatódására, valamint arra, hogy az ukrán hadsereg pénteken sürgette az elnököt, tegyen lépéseket a helyzet stabilizálására. Elmondta: az amerikai elnök és a szenátus is világossá tette, amennyiben az ukrán kormány szükségtelen erőszakkal fogja kezelni a tüntetőket, Washington megfontolja büntetőintézkedések meghozatalát.