Dr. Tény elemez

2013-08-28 08:46:53

Balogh Ákos Gergely
Mandiner
Dr. Tény legújabb elemzésével ismét letette a névjegyét a nagyon-rafináltnak-gondolt-politikai-adatvizualizációs mezőnyben.

Dr. Tény legújabb elemzésével ismét letette a névjegyét a nagyon-rafináltnak-gondolt-politikai-adatvizualizációs mezőnyben:

dr_teny_munkanelkuliseg_2010_2013_orban_bajnai.png

A nagyon kicsi vs. nagyon nagy oszlopdiagramok előállítását mindig megkönnyíti, ha nem a 0-nál, hanem más értéknél kezdődnek az oszlopok, de 445 ezres és 483 ezres (tehát 10 százaléknál kisebb mértékben eltérő) értékek esetén 440 ezres nullpontot választani különösen bátor megoldás. Önmagában azonban még ez is kevés volt a kívánatos infógrafika előállításához: a munkanélküliség szezonális sajátosságait is segítségül kellett hívni, a 2010. március-májusi időszak mellé 2013. május-júliusi adatokat tenni. Ha mindkét évből a március-májusi adatokat vetjük össze, akkor 483:461-es arányt kapunk, ha a május-júliusit, akkor 467:445-öst, azaz tovább csökken a különbség (és akkor a közmunkások számának expanziójával még egyáltalán nem foglalkoztunk).

Hogy azonos negyedévet azonos negyedévvel illendő összemérni, az – korábbi ábrái alapján – Dr. Tény számára sem lehet újdonság, két korábbi grafikáján még maga is így járt el, csak a bázisértékkel manipulálva az oszlopméreteket:

dr_teny_foglalkoztatottsag_2010_2013_orban_bajnai.png

dr_teny_foglalkoztatott_nok_2010_2013_orban_bajnai.png

Ha más, a kérdéses – ugyancsak rázós – időszakban IMF-segítségre szoruló országokkal (Görögországgal vagy Portugáliával) vetjük össze a munkanélküliségi számainkat, akkor manipulálatlan adatok esetén sem kellene szégyenkezni a hazai mutatókkal, de Dr. Ténynek a tisztes helytállás nem elég. Nagy Győzelem kell.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.