A Jobbik betiltaná a Wiesenthal Központ működését

2013-08-27 11:39:08
A Jobbik szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal központ működése, ezért a párt felszólítja a kormányt: tiltsa be annak működését, a nem magyar állampolgárságú alkalmazottait pedig utasítsa ki az országból.

Szilágyi György országgyűlési képviselő erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt azt követően, hogy a központ levelet küldött az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) amiatt, hogy az MTK Budapest elleni augusztus 17-i bajnoki labdarúgó mérkőzésen FTC-szurkolók egy csoportja In memoriam Csatáry László feliratot feszített ki a lelátón, a háborús bűntettekkel vádolt Csatáryra emlékezve. A képviselő szerint »a gyűlölködés, a gyűlöletkeltés, a magyarellenes uszítás szervezete ismét támadásba lendült Magyarországgal szemben«, és olyan kijelentésekre ragadtatta magát, amely súlyos beavatkozás a magyar politikába.

Szilágyi György elmondta: Nyakó István szocialista képviselő hétfői, a Jobbikkal szembeni parlamenti felszólalását valamint a Simon Wiesenthal központ levelét összevont támadásnak véli. Nyakó István a Magyar Gárda kapcsán azt kérdezte a Belügyminisztériumtól, hogy hajlandóak-e megvizsgálni azt, hogy a magyar törvények és a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság döntése alapján a gárda »alapítóját, támogatóját és parlamenti képviseletét«, a Jobbik Magyarországért Mozgalmat »felszámolják, betiltsák és eltüntessék az országból«. A Simon Wiesenthal központ a Michel Platini UEFA-elnökhöz írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC-szurkolók »folyamatosan visszaeső magatartást«tanúsítanak, »Magyarországot feltüzelte az antiszemita és romaellenes Jobbik párt és a - hivatalosan betiltott, de még mindig aktív - félkatonai Magyar Gárda«.