Megtámadták egy német párt elnökét egy kampányrendezvényen

2013-08-25 13:36:08
Álarcosok megrohanták egy német párt választási rendezvényének színpadát Brémában, földre taszítva a szónokot – írta vasárnap a Die Welt.

A példátlan incidens szombaton délután történt az észak-német kikötőváros egyik parkjában. Az álarcot viselő nyolc férfi a színpad közvetlen szomszédságában található ligetből rohanta meg az emelvényt, földre döntve a beszédét mondó Bernd Luckét, a jobboldali-populista Alternatíva Németországnak (AfD) párt elnökét. A politikus segítségére siető párttagokat és rendezőket gázspray-vel fújták le, többen közülük megsérültek. Az egyik támadó kést is használt, megsebesítve egy AfD-tagot.

A rendőrök és a hallgatóság több tagja üldözőbe vette a rendzavarókat, és közülük hármat sikerült elfogni. A 22, 25 és 27 éves férfiak ellen közrend megzavarása miatt indult eljárás. A rendőrség feltételezi, hogy a támadók egy szélsőbaloldali csoporthoz tartoznak.

Lucke, aki az incidens után erős rendőri biztosítás mellett folytatta beszédét, megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot. A demokratikus versengés elviselhetetlen megzavarásának minősítette, hogy – akárcsak a weimari köztársaság idején – verőlegények zavarhatják meg egy párt választási rendezvényét, akár annak árán is, hogy embereket sebesíthetnek meg.

A hivatalosan idén áprilisban megalakult AfD az euró-övezet „rendezett feloszlatását” tűzte zászlajára. A holland Szabadságpárttal vagy a francia Nemzeti Fronttal ellentétben, amelyek szintén támadják a közös európai valutát, a német „rokonpárt” vezetői nem győzik hangoztatni, hogy nem nacionalisták, és a bevándorlást sem ellenzik.

Az AfD-pártprogram kanadai mintájú bevándorlási kvótát sürget, amelynek révén az eddiginél több szakképzett munkaerő érkezhetne Németországba. A párt választási programja szerint nem lehet tabu az euró-övezet „rendezett felbomlása” és a német márkához való visszatérés.

Az AfD illetékesei az utóbbi hetekben többször panaszkodtak arra, hogy választási hadjáratuk akadályokba ütközik. Plakátjaikat több városban leszaggatták ismeretlenek, kampánysegítőket pedig ismételten megtámadták.