Fazekas: Elhúzódhat a KAP reformja

2013-01-16 19:15:17
A vidékfejlesztési miniszter szerint a közös uniós agrárpolitika kialakítása elhúzódhat, ezért az agrárfinanszírozás területén 2014-et átmeneti évnek kell majd tekinteni.

Várhatóan elhúzódik az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának reformja, ezért 2014 átmeneti év lehet az uniós agrárfinanszírozásban - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán egy berlini tanácskozáson.

A Berlini Európai Akadémia nemzetközi agrárszemináriumán tartott előadásában a miniszter hangsúlyozta: arra kell törekedni, hogy 2013 első félévében lezáruljon a KAP és a Közös Halászati Politika reformja. Így elegendő idő maradhat a végrehajtási jogszabályok megalkotására és a tagállami intézményrendszer felkészítésére, de a folyamat várható elhúzódása miatt fel kell készülni egy átmeneti év bevezetésére is.
 
Kiemelte: az egész EU számára sorsdöntő, hogy a 2014-ben kezdődő új 7 éves költségvetési ciklusban ne csökkenjenek a KAP forrásai. Magyarország szorgalmazza, hogy legalább nominális értéken maradjanak meg a források, és az uniós átlagnál több közvetlen támogatással rendelkező tagállamok finanszírozzák az átlagtól elmaradó országok támogatásának fokozatos kiegyenlítését.