A DK szerint fel kellene oszlatni a Jobbikot

2012-11-27 11:53:06
Gyöngyösi Márton felszólalása után a Jobbik feloszlatását követeli a Demokratikus Koalíció. Az Együtt 2014 szerint szégyen volt, ami a parlamentben történt, a KDNP szerint pedig elfogadhatatlan, hogy a Jobbik a magyar társadalom egyes csoportjait megbélyegzi és kirekeszti.

Molnár Csaba, a DK alelnöke – aki négy párttársával, Varju Lászlóval, Kolber Istvánnal, Szűcs Erikával és a Vadai Ágnessel együtt sárga csillaggal a mellén jelent meg sajtótájékoztatón – kijelentette: a rendszerváltás utáni parlamentarizmus talán legszörnyűbb mondatát mondta el hétfőn egy jobbikos képviselő, aki antiszemita, rasszista kijelentést tett. „Ne becézzük a Jobbikot szélsőségesnek, és radikálisnak, mondjuk ki, hogy a Jobbik náci párt, a Jobbik fasiszta párt, a Jobbik nyilas párt, a képviselői fasiszták, a képviselői nyilasok, a képviselő nácik” – fogalmazott.

Közölte: a Jobbik működése a DK szerint az alaptörvénybe és az egyesülési jogról szóló törvénybe ütközik, ezért azt követelik Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy indítsa el azt az eljárást, amelynek eredményeképpen a független bíróság döntést hozhat a Jobbik betiltásáról. Emellett a DK felhívja a többi parlamenti pártot, hogy a Jobbikot együttesen zárják „politikai karanténba”, a sajtótól pedig azt kéri, hogy „náci, fasiszta képviselővel” ne készítsenek interjút vagy műsort.

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom szégyennek és tűrhetetlennek tartja a Parlamentben hétfő este történteket. Mint írják, „tegnap az Országgyűlésben olyan mondatok hangoztak el egy szélsőjobboldali képviselő szájából, amilyenek csak Magyarország történelmének legsötétebb éveiben”. Hetven évvel az egyik legnagyobb nemzeti tragédia, a holokauszt után a magyar parlament újra a legnyíltabb antiszemita gyűlöletbeszéd helyszíne volt – tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a felszólalás tartalma miatt „az ülés levezető elnöke nem utasította helyre az antiszemita képviselőt, és demokratához, hazafihoz nem méltó erélytelenséggel válaszolt arra a kérdéssel megszólított kormánytag, Németh Zsolt is”. A gyűlöletkeltő, kirekesztő szavakat tegnap a magyar állam hallgatása követte – közölték. A közleményben kiemelték, hogy az Együtt 2014 Választói Mozgalom a leghatározottabban elutasítja és elítéli a gyűlöletbeszéd és a kirekesztés minden formáját, és felszólították a magyar állam képviselőit: a kirekesztéssel szemben következetesen és erélyesen lépjen fel.

A KDNP is elfogadhatatlannak tartja, hogy a Jobbik a magyar társadalom egyes csoportjait megbélyegzi és kirekeszti. A párt közleményében úgy fogalmazott: a radikális párt megnyilvánulásai saját politikai csoportosulásukat minősítik.