Bocs, hogy élünk?

2012-11-16 19:29:50

Stumpf András
Heti Válasz
Az egész újbajnaizmus jövője múlhat a zöldbal döntésen.

„Az egész újbajnaizmus jövője múlhat a zöldbal döntésen. Hogy ugyanis tárgyalnak, haverkodnak, cimbiznek, tehát lebegtetik az Együtt 2014-gyel való összefogás lehetőségét, vagy határozottan nemet mondanak rá, ahogy például a minap tette azt a 4K! nevezetű, LMP-szövetséges punkegyüttes.

Ez sem önmagában fontos persze, hanem azért, mert kivételes érdekegyezés van az LMP és a szocialisták között. Ha előbbiek tisztán, érthetően, határozottan elküldik Bajnait, úgy a szocik is hátradőlhetnek és azt mondhatják: drága válságkezelő, mi örömmel mentünk volna, de még az LMP-t sem sikerült meggyőznötök, komolytalan ez az egész, hagyjátok hát ránk a baller ellenzék szerepét, ránk, akik egyébként kitartottunk akkor is, amikor ti kushadtatok. Ha az LMP nem hajtja most el az Együtt 2014-et, akkor viszont a szocikon is választói nyomás lesz, akkor önző érdekből, aljas indokból elkövetett, ellenzéket megosztó, azaz Orbán-párti politikaként tűnhet fel a távolmaradásuk.

Az LMP döntése persze csak látszólag nehéz. Jól hangzik ugyan, hogy Orbán leváltásához kell az összefogás, ezért »történelmi felelősségük« a tárgyalás Bajnaival (ország érdeke, történelmi felelősség, SZDSZ, 1994). Lehet persze, hogy Jávor Benedek szintén csupán hű pártérdekből tesz ilyen nyilatkozatokat, hogy ő is trükközne csupán a lebegtetéssel. Azaz: megjátsszák, hogy nyitottak, aztán amikor Bajnaiék beleállnak a földbe rendesen, szintén széttárják a karjukat és maguk hozzák létre a csodálatos Új Pólust. Szép gondolat, a baj csak az, hogy megvalósításának nulla az esélye. Amint az LMP beáll a nagy összefogásba, egyszerűen eltűnik. Minthogy identitása sem lesz többé, ő maga sem lesz. Egy-két tárca kinézhet egy-két társutas zöldnek, de ennyi. Az is csak akkor, ha nyer egy Bajnai vezette formáció - ami szintén és erősen kétséges.

A másik út az egyértelmű nem útja. Nem bonyolult döntés, tényleg, hiszen az antiorbánizmuson túl a pártnak tartalmilag semmi köze Bajnai politikájához. Azok a közkeletű tévedések pedig, amelyek szerint az LMP lenne a hibás, ha külön indulna, ezáltal megosztaná az ellenzéki szavazatokat, és így Orbánt segítené győzelemhez, akármilyen közkeletűek is, mégiscsak tévedések.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.