Százmilliók áram nélkül Indiában

2012-07-31 15:55:50
Hatszázmillióan maradtak áram nélkül Észak-, Északkelet- és Kelet-Indiában. A hétfői leállás után az áramellátást ugyan helyreállították, de a hálózat újra összeomlott kedden, egy időben két másikkal. A kimaradás miatt leállt a vasút és a metró, folyamatos forgalmi dugók vannak az érintett területeken. Észak-Indiában százötven bányász ragadt a föld alatt.

Az ország több mint fele áram nélkül maradt Indiában, miután egyszerre állt le három elektromos hálózat kedden. Az északi már hétfőn is leállt, de estére helyreállították a működését, ez kedden újra összeomlott. Az északi hálózat összeomlásával a keleti és északkeleti hálózat is leállt. Sushil Kumal Shinde energiaügyi miniszter szerint a kimaradást az okozta, hogy az egyes államok a kvótájukon túl próbáltak áramot felvenni a nemzeti hálózatból.

A vonatok és a metrók közlekedése leállt az érintett területeken, a kórházakat generátorokról látják el árammal. Sok helyen a közlekedési lámpák sem működnek, így folyamatosak a dugók. Nyugat-Bengálban százötven bányász a föld alatt rekedt.

A részleges áramkimaradások gyakoriak Indiában, ehhez hasonló teljes leállás utoljára 2001-ben volt. A leállás oka eddig ismeretlen, de közrejátszhat benne a tény, hogy a vezetékek jó része el van öregedve. A miniszter tájékoztatása szerint este hét körül állítják vissza a szolgáltatást.e