Heim Péter: Drasztikus nyugdíjcsökkentés kell!

2012-07-11 09:51:14
Nincs valós egyensúlyban a nyugdíjkassza, egyre romlik az eltartó-eltartott arány – indokolt a Századvég Gazdaságkutató elnöke.

Hiába növekedett a német gazdaság, mi visszaestünk – fogalmazott az MTV A Lényeg című műsorában Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke. Heim úgy véli, Európában erőteljes bankóprésre lehet számítani, ám ezzel megvárják a dél-európai országok kiadáscsökkentő vagy bevételnövelő korrekciós lépéseit. Attól, hogy járulékot csökkentünk, még nem lesz beruházás a magyar gazdaságban – mondta az elemző, aki szerint a 2500 milliárdnyi beragadt uniós forrás elosztását decentralizálni kellene. Heim Péter szerint a befektetők legnagyobb baja, hogy az adópolitika nem kiszámítható.

A Századvég Gazdaságkutató elnöke azt mondta, a kormány ugyan tett lépéseket a kiadáscsökkentés terén, ám ezek még mindig nem elegendők. Drasztikus csökkentésre van szükség a nyugdíjrendszerben, hiszen egy elöregedő társadalomban tovább fog romlani az eltartó eltartott arány – vélte Heim, aki szerint a nyugdíjkassza nincs valós egyensúlyban. Az elemző szerint ösztönözni kell a gyermekvállalást, és helyesli azt az elképzelést, miszerint a vállalt gyermekekhez kössék a nyugdíjakat. Heim azt mondta, az ezt kritizáló parlamenti ellenvélemények rövidlátók voltak és a szavazatszerzésről szóltak. Koherens gazdaságpolitikát kell képviselni, ebben az esetben lehet nemkonvencionális lépéseket tenni – fogalmazott az MTV-ben a Századvég Gazdaságkutató elnöke.