Kövér: Európa elvesztette az identitását

2012-05-29 09:22:18
A német lap a Kövér Lászlóval készített interjút, melyben a házelnök elmondta: ismét mindent úgy csinálna, ahogy azt az elmúlt két évben tették. Az adósság felhalmozása miatt Kövér László az EU-t a szocialista kormányok cinkosának nevezte.

„Európa elvesztette az identitását” címmel interjú jelent meg Kövér Lászlóval a Süddeutsche Zeitungban. A házelnök elmondta, hogy azért hordott hosszú hajat, mert 2006-ban megfogadta, hogy addig nem vágatja le, „amíg az oroszokat el nem űzik az országból”, azaz le nem váltják Gyurcsány kormányát. Hozzátette, hogy nem akarta megsérteni a mai Oroszországot azzal, hogy egy kalap alá vette a szocialistákkal, hanem csak arra akart utalni, hogy azzal a párttal a régi rendszer második kiadását kapták meg a magyarok. Aki sokáig dolgozott a régi rendszerben, az miért változna éppen demokratává? – tette fel a kérdést Kövér, aki kifejtette, hogy egy szocialista társadalom teljesen más, mint a civil társadalom.

Kövér László kijelentette, hogy egy erős nemzeti középosztályt szeretnének, de ez ma még hiányzik. Elmondta, hogy szerinte Nyugat-Európa félreérti a magyarországi helyzetet. Kijelentette, hogy tulajdont és biztos megélhetést adnak a polgároknak. Szerinte a polgárság és a burzsoázia összetartozik, de ilyen burzsoázia már 1945 óta nem létezett. A szocialisták 1990 után ismét lerombolták az országot, gazdaságilag és szociálisan az ország ismét a csőd szélén áll – emelte ki a házelnök, aki arra is kitért, hogy az első fél évben az addig hamis számokra alapozott költségvetést extra adókkal és különleges intézkedésekkel megpróbálták megmenteni, ezt követően pedig 2011-ben az alkotmányt és a szociális ellátórendszert meg kellett változtatni.

A házelnök megjegyezte, hogy a különadókat ért brüsszeli kritika jogos, de ugyanakkor erkölcstelen: az EU-t a korábbi szocialista kormányok cinkosainak nevezte, akik az adósságot felhalmozták. Kövér a német lapnak adott interjújában leszögezte, hogy a médiatörvény nem volt hiba és szerinte senki sem tudja bebizonyítani, hogy az sértette volna az európai normákat. Szerinte az ellenzék „hecckampányáról” volt szó, amely kiegészült a külföldi támogatóikkal. Arra a kérdésre, hogy hol követtek el hibákat Kövér azt válaszolta, hogy ismét mindent úgy csinálna, ahogyan az elmúlt két évben tették. Hozzátette azt is, hogy egyetlen olyan törvényt sem fogadott el a magyar kormány, amely erkölcsileg vagy politikailag ne lett volna elfogadható. Kijelentette, hogy most is igent mondana az uniós csatlakozásra, de szerinte Európa elvesztette az identitását, mert gyűlölettel tekint a keresztény gyökereire. Ha a szocialisták nevezik „kemény kutyának”, azt bóknak veszi, ám a barátai tudják róla, hogy olyan, mint egy „plüss teddy” – idézi Kövér Lászlót a Médianéző.