Orbán: Szűkre szabottak a kormány lehetőségei ügynökügyben

2012-05-07 20:23:18
Orbán Viktor szerint a jelenlegi jogi szabályozás szűkre szabja a kabinet és a kormányfő betekintési és cselekvési lehetőségeit ügynökügyekben. „Ha szélesebb jogokat adnának, ha szélesebb lehetőséget kapnék, el is tudnék járni” - mondta a miniszterelnök hétfőn a parlamentben.
Orbán Viktor a jobbikos Novák Előd azonnali kérdésére reagált így. Az ellenzéki politikus azt állította: kiszivárgott dokumentumok szerint Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a politikai rendőrség Nádasdy fedőnevű ügynöke volt, és nem ő az egyetlen az állami vezetők közül, aki együttműködött a Kádár-rendszerben az állambiztonsági szervekkel.
 
Ungváry Krisztián történészt idézve azt mondta, a kormányváltás után nevezték ki a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettesévé a III/III-as csoportfőnökség egyik tartótisztjét, Horváth Józsefet, az UD Zrt. korábbi vezetőjét. Martonyi János külügyminiszterről pedig azt mondta: 1968. január 5-én adta első jelentését a Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökségének, Magasdi fedőnéven. Novák Előd besúgónak nevezte Németh Zsolt külügyi államtitkár apját, Németh Géza néhai református lelkészt is.