Uniós paktum: tartózkodik az LMP

2012-02-20 17:37:30
Az LMP tartózkodik az uniós fiskális paktummal kapcsolatos szavazás során. Szerintük a megállapodás nem húzná ki Európát a slamasztikából és nem segítené a Magyarországhoz hasonló helyzetű országok felzárkózását sem.

Scheiring Gábor, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője szerint a paktum csak „egy toldozgatás-foldozgatás lenne és az európai válságot így nem lehet kezelni”, ugyanakkor a megállapodás a „semminél több, tűzoltásra alkalmas”, ezért nem utasítják el azt, inkább tartózkodnak.

Az LMP olyan Európában gondolkozik, amelyben a közösen választott intézményeket demokratikus módon lehet ellenőrizni, miközben minden európai állampolgár számára garantálják az esélyegyenlőséget. Úgy vélik, a gazdasági válság aránytalanul nagy mértékben sújtotta Kelet- és Dél-Európa országait; és elutasítják azt az elképzelést, amely szerint a válságért kizárólag a kelet- és dél-európaiak lennének a felelősek. Az EU-t is sújtó válság a periféria országainak versenyhátrányát bebetonozó rendszer miatt alakult ki, amely "llandó függőségben tartja a kelet- és dél-európai országokat.

Scheiring szerint az orbáni „folyamatos kalandorpolitika kényszerzubbonyhoz vezet”, ugyanakkor elhibázottnak nevezte a Jobbik kilépésre vonatkozó elképzelését is, amelyet öngyilkos politikának nevezett.