Beugró: Antwerpen helyett Debrecen rendezi az úszó Eb-t

2012-02-16 14:00:47
Debrecen rendezi az idei úszó Európa-bajnokságot, miután a kontinens viadal eredeti házigazdája, Antwerpen pénzügyi nehézségek miatt visszalépett az eseménytől.

Debrecen rendezi az idei felnőtt úszó Európa-bajnokságot Antwerpen helyett – tájékoztatta Gyárfás Tamás, a LEN alelnöke, a Magyar Úszószövetség elnöke az MTI-t csütörtökön. A belga város pénzügyi nehézségek miatt lépett vissza. Gyárfás azt követően számolt be a sportdiplomáciai sikerről, hogy az AP amerikai hírügynökség tudni vélte: Antwerpen lemondása nyomán London lépett elő a május 17. és 26. közötti időpontra tervezett Eb házigazdájának.

Bár az AP világgá röpítette, hogy Londoné a 31. úszó Eb, a végső döntés mást igazolt: a LEN választása Debrecenre esett. Az elmúlt napokban hatalmas sportdiplomáciai csatározás indult a gyors megoldás elősegítése érdekében. A rendezőnek normál helyzetben tekintélyes jogdíjat kell fizetnie a LEN-nek. Köztudott, hogy 2006-ban Budapest 800 ezer, 2010-ben 600 ezer eurót fizetett a jogdíjért, de például a Magyar Vízilabda Szövetség 1 milliós ajánlattal nyerte el a 2014. évi felnőtt vízilabda Eb rendezési jogát” – mondta.

London mellett Eindhoven és Torino neve került a kalapba, de Kósa Lajos debreceni polgármesterrel és Czene Attila sportért felelős államtitkárral valóban villámgyorsan sikerült megegyezni, hogy a város – a 2007. évi rendkívül sikeres rövidpályás Eb után – újabb csúcseseménynek adjon otthont, s ezúttal Debrecen gyönyörű fedett uszodájában 50-es medencében találkozzanak Európa legjobb úszói. A kitűnő összhang eredményeként Debrecen megtette ajánlatát: 150 ezer eurót kínált a LEN-nek. A magyarok villámakciója, rendkívüli gyorsasága alapján a LEN mellettünk döntött, ily módon hivatalos, hogy - Debrecen és a sportállamtitkárság pazar helytállása nyomán – 2006 és 2010 után a MÚSZ nyerte el a 2012-es Eb rendezési jogát is” - nyilatkozta Gyárfás Tamás az MTI-nek.