Német lap írt a Fimszemléről

2012-02-07 08:30:23
A Frankfurter Rundschau szerzője hangsúlyozta, hogy a rendezvényt a Nemzeti Filmalap nem támogatta. A cikk úgy értékelte, hogy a művészek elszámoltatták a kormány filmpolitikáját.

Ralf Schenk riportjában részletesen beszámolt a 2012-es Filmszemléről, mellyel szerinte a magyar rendezők ezzel elszámoltatták a kormány filmpolitikáját. Megállapította, hogy a kormány egy évvel ezelőtt „verte szét” az eddigi támogatási rendszert, amely demokratikus beleszólási jogot biztosított a művészeknek. A szerző emlékeztetett, hogy egyetlen embert, Andrew G. Vajnát állították a testület élére. Kitért arra, hogy a kormány 18 millió eurót biztosít évente Vajna számára, amely a Lottó bevételeiből származik. A cikk szerint a magyar filmesek ennek a rendszernek az átláthatatlansága ellen mozgósítottak. Mivel a Filmalap nem támogatta a rendezvényt, ezért a Magyar Filmművész Szövetség ragadta magához a kezdeményezést – idézi a német lap cikkét a Médianéző.

Kiemelte, hogy a Magyarország 2011 című filmhez hasonló alkotások mutatják a magyar film ellenálló képességét. Beszámolt arról is, hogy egy vitában Vajna szemére vetették, hogy nem kész a párbeszédre és rontja a magyar mozi hitelét. Egy dokumentumfilmes felrótta, hogy a Filmalap gyerekként kezeli őket, Tarr Béla szerint pedig egységre van szükség a művészek között. Mészáros Márta elmondta, hogy szerinte Vajnát azért hívta meg a kormány, hogy nemzeti témájú, politikailag konzervatív projekteket valósítson meg. A cikk írója szerint kétséges, hogy a jövőben megtalálhatóak lesznek-e az államilag támogatott filmek között társadalomkritikus és művészileg igényes alkotások.