Kósa: A kormány nem adja fel álláspontját

2011-11-24 14:03:31
A Fidesz alelnöke szerint a kabinet az IMF-tárgyalásokon ki fog állni álláspontja mellett, így a két fél feltételeit közelíteni kell majd egymáshoz.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában leszögezte: a kormány az IMF-fel folytatott egyeztetések során számos kérdésben ki fog állni álláspontja mellett. A kabinet Kósa szerint nem fogja feladni az személyi jövedelemadó alapú családtámogatás megtartását és a nyugdíjak reálértékének megőrzését sem – jelentette ki Kósa. „A válságadókra a kormány szerint szükség van, mert nem lehetséges, az hogy a válság következményeit kizárólag az adófizetők fizessék meg” – magyarázta a politikus.

Az alelnök hozzátetette: a kormány ezen kívül foglalkoztatási szempontjait sem szeretné feláldozni, illetve komoly cél marad a kis és középvállalkozások támogatása is. Mind a Nemzetközi Valutaalap, mind a magyar kormány vélhetőleg feltételekkel fog előállni, a most kezdődő tárgyalások során pedig a felek megpróbálják majd közelíteni álláspontjukat egymáshoz – fejtette ki Kósa Lajos.

Kósa úgy véli: nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Magyarország az IMF ellen hangolja a gazdaságpolitikáját, noha erről Matolcsy György beszélt a múlt héten az Országgyűlés előtt. A kormány célja többek között az erős árfolyamkitettség enyhítése, valamint a bérek, a gazdaság és a foglalkoztatás  növelése. „A céloknak vannak eszközei, az IMF egy eszköz lehet” – fűzte hozzá.